Ship to Gaza till Helsingborg på lördag

På lördag kommer tre av Ship to Gazas fartyg till Norra Hamnen i Helsingborg, några dagar efter det att israeliska soldater dödat 60-talet demonstranter och 1360 förts till sjukhus med skottskador. Israeliska soldater sköt med skarp ammunition mot palestinska demonstranter i Gaza. Ett 60-tal dödades, 2700 skadades varav 1360 med skottskador, rapporterar Cecilia Uddén för Sveriges radio.

Tisdagen blev blodigaste dagen i Gaza på fyra år. Tre dagars palestinsk landsorg är utlyst.

När soldater skjuter hejdlöst med skarp ammunition mot demonstranter går man långt över en acceptabel gräns. Så här beter sig inte ett civiliserat demokratiskt land. I Washington demonstrerar amerikanska judar mot regimen Netanyahus ohyggliga brutalitet.

Hur länge ska Israels metoder, understödda av Trumps USA accepteras? Den inhumana blockaden av Gaza med återkommande krig och mördande bara fortsätter år efter år – samtidigt som Israel – för att ta ett aktuellt om än marginellt exempel – tillåts delta i Eurovisionsschlagerfestivalen, som vilket land som helst. Det är hög tid att bojkotta Israel och israeliska varor på alla vis.

Ship to Gaza har under många år bedrivit viktigt solidaritetsarbete med Gaza. Nu seglar åter Freedom Flotilla Coalition mot Gaza, med målet att bryta blockaden. Den 15 maj, 70 år efter den stora katastrofen, nakna,  lämnade två segelbåtar Stockholm och en segelbåt Göteborg. FFC:s fiskebåt från Norge ansluter också. De mindre båtarna går genom Europas kanaler och de större rundar iberiska halvön.

Vid varje anhalt utefter vägen ordnas opinionsmöten med krav på att blockaden mot Gaza måste brytas.

Lördag den 19 maj kl 17 kommer tre av Ship to Gazas båtar till Norra hamnen i Helsingborg. Kl 19 samma dag berättar besättningen om färden i Enhetsgruppens lokal på Furutorpsgatan 71, in på gården.

Fotnot: Nya KulturSören gör efter denna blogg ett uppehåll men återkommer en bit in i juni.