När ”kriget” kom till Höganäs och Helsingborg

Stor hemvärnsövning i Helsingborg, ett dygn i Höganäs utan el och med utslagna mobilnät. En broschyr som varnar för krig. Inte undra på att det på onsdagen fanns folk som på allvar trodde att det blivit krig.

”Mina gamla föräldrar trodde att kriget kommit. De har grannar som också trodde det och tog fram jaktgevär och satte sig i sina trädgårdar med laddade vapen”, berättar för Helsingborgs Dagblad en man som har sina föräldrar boende i Höganäs kommun.

Det var dessbättre inget krig men en situation som påminde om ett händelseförlopp som beskrivs i skriften ”Om krisen eller kriget kommer”, som i dagarna delats ut till alla svenska hushåll. I en blogg på torsdagen granskade jag kritiskt skriften.

Det som hände var att en lastbil på onsdagskvällen körde ner en enda ledningsstolpe intill väg 107, vilket, till följd av olyckliga omständigheter men också på grund av dålig planering, ledde till ett omfattande strömavbrott i ett stort område, särskilt på Kullabygden och i Höganäs. Strömmen var bort nästan ett dygn och återkom först 17.30 på torsdagen.

Inga mobiltelefoner fungerade under strömavbrottet, masterna var utslagna, reservbatterierna varar bara fyra timmar. Den samhälleliga informationen om strömavbrottet var miserabel. HD skriver:

”Höganäs kommun ville tidigt varna för konsekvenserna av det omfattande strömavbrottet. Räddningschef Lars Scotte kontaktade vid 02-tiden SOS Alarm för att få ut ett viktigt meddelande till allmänheten – ett så kallat VMA-larm, den typen av information som läggs överst i tv-rutan och även gör att Sveriges radios lokalradio går ut med information.
Men det blev aldrig något VMA-larm.
– Jag pratade med SOS Alarm i telefon och vi skickade även mejl till dem om ett VMA-larm. Men sen tänkte vi inte mer på det. Först i efterhand har vi förstått att det aldrig har gått ut, säger räddningschef Lars Scotte.”
Radio Malmöhus informerade – men först på torsdagsmorgonen vid 06-07-tiden.
Informationshaveriet är förödande. Tänk om det hela skett i anslutning till någon stor Nato-militärövning eller i ett riktigt krisläge. Följden kunde ha blivit utbredd panik.

I centrala Helsingborg genomfördes samma dag en stor ej förhandsannonserad hemvärnsövning, där soldater utplacerades för att ”skydda rådhuset”. Vad jag kan se fanns på helsingborg.se ingen information om övningen, som av HD:s bilder ter sig nog så kuslig om man inte vet vad det handlar om.

Inte undra på att somliga – på allvar – satte sig med sina skarpladdade jaktgevär i trädgården.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör snarast uppsöka de kommunalt ansvariga i både Höganäs och Helsingborg för att läxa upp dem för framtiden. De  gångna dagarnas krishantering – också av hemvärnsövningen – är eländig och samhällsfarlig, den undergräver förtroendet för myndigheternas kompetens i verkliga kritiska lägen.

Hela historien är också en konkret påminnelse om samhällets sårbarhet. När el, mobiler och internet slås ut kan vad som helst hända.

Bilden ovan  har i HD bildtexten: Hemvärnsövningen i Helsingborg bidrog till oron som spreds i Höganäs efter strömavbrottet. Foto: Niklas Gustavsson.