Ekis Ekman om Europas kris

KEE_4285

På kvinnodagen föreläste Kajsa Ekis Ekman i Helsingborg om den grekiska krisen.

Kajsa Ekis Ekman, författare, debattör och Greklandskännare,  föreläste på kvinnodagen 8 mars i Folkets hus A-sal om den pågående ekonomiska krisen i Europa. Hennes bok Skulden (2013) skildrar den europeiska krisen med ett grekiskt perspektiv.

– Det brukar heta att kvinnor drabbas mest. Men det viktigaste är att det är kvinnorna och kvinnokraften som håller uppe de krisande samhällena.

I Grekland gick allt fort.

– Ännu i början av 2011 sålde gatuförsäljaren mest platsleksaker. Men snart blev gasmasker den viktigaste varan. Alla var ute och demonstrerade mot nedskärningarna. De möttes av så mycket tårgas.

Nedskärningarna dikterades via mejl från Bryssel och Berlin.

– I parlamentet röstade man bara ja eller nej.

Länge påminde Grekland om Sverige. Det fanns en stor medelklass som köpte bilar och annat och levde gott.

– I dag är medelklassen borta. Arbetslösheten är 30 procent, för unga 60 procent. Det ledde till en början till att fascisterna ökade från 0,4 procent före krisen till åtta procent. Plötsligt började man hänga ut hakkorsliknande flaggor i de grekiska städerna.

Hela tiden fanns ett folkligt motstånd. ”Alla” gick ut och demonstrerade, först mot nedskärningarna men sedan mot Gyllene Grynings fascister. Men i valet i januari i år förändrades allt. Vänsterpartiet Syriza blev största parti och tog över regeringsmakten.

– Därmed inleddes en utveckling i Europa som påminner om den som ägt rum i Latinamerika. I Nordeuropa går högerpopulistiska partier framåt. Men i Sydeuropa är det annorlunda. I Spanien har vänsterpartiet Podemos haft stora framgångar. Spanien kan komma att gå Greklands väg.