Endast för vita i bassängen, 1964 och 2018

 

1964 hällde en motellägare saltsyra i endast-för-vita-bassängen i Florida när medborgarrättsaktivister badade. 2018 attackerar i Summerville South Carolina en 38-årig vit kvinna en 15-årig afroamerikansk pojke som vill bada.

Bilden ovan är historisk, tagen den 11 juni 1964 i staden St. Augustine i Florida, vid simbassängen ”endast för vita”på motellet Monson Motor Lodge. Vita och svarta medborgarrättsaktivister badar i bassängen i protest mot rådande apartheid. Motellföreståndaren James Brock svarar med att hälla saltsyra i bassängen och de badande flyr i panik.

För några år sedan besökte jag St Augustine och den historiska platsen där motellet legat. Det revs 2005, efter fem års kamp för att bevara motellet som ett minnesmärke över en viktig plats i Medborgarrättsrörelsens historia. Bara en minnestavla påminner om det som skedde.

Jag kommer att tänka på bilden och händelsen när jag läser i New York Times om vad som utspelade sig den 24 juni i staden Summerville i South Carolina i södra USA.

En svart 15-årig pojke ville bada i bassängen tillhörig ett bostadsområde. Han var inbjuden av en av de boende och hade all rätt att använda badet.

Men den 38-åriga Stephanie Sebby-Strempel sa till pojken,  den ende afroamerikanen vid poolen,  och hans vänner att de inte ”hörde till” och att det var förbjudet för dem att bada. Hon jagade pojken och slog till honom i bröstet och ansiktet medan hon ropade:

– Det finns tre siffror jag kan ringa, 9-1-1 OK? (till polisen). Försvinn härifrån era skurkar.

Någon spelade in en video som på en vecka sågs av över en miljon tittare.

Tonåringens mamma, Deanna RocQuermore, fördömde kvinnan vid en utfrågning i TV.

– Inget barn ska behöva bli slaget flera gånger enbart för färgen på sitt skinn.

Den misshandlade pojken anmälde genom sin advokat den vita kvinnan, som senare fördes bort av polis efter att först våldsamt ha motsatt sig arresten. Hon bet en polis i armen och kastade den andre in i en vägg. Hon släpptes dock efter att ha betalt en borgen på $ 65 000.

Händelsen i Summerville är bara en av flera  nyligen med rasistiska inslag i Trumps USA, skriver New York Times.

En annan handlar om en upprörd vit kvinna som ringde efter polis för att en svart åttaårig flicka ”sålde vatten utan tillstånd”. Pengarna skulle gå till hennes skolresa till Disneyland.

Live5News.com | Charleston, SC | News, Weather, Sports