Ship to Gaza utmanar Israels terror i Gaza

 

Ship to Gaza anländer i dagarna till Neapel för att ännu en gång med icke-våld färdas mot det ockuperade Gaza i solidaritet med det palestinska folket. 

Jens Marklund, kapten på s/v Freedom, ett av Ship to Gazas tre fartyg, rapporterar från färden från svenska hamnar mot Gaza, som nu nått Sardinien och fortsätter mot sydöst:

”Lämnar Cagliari idag kl 1900, på väg mot Neapel, anländer dit 10 juli. Skeppet är tankat, mat och vatten blir bara fyllt, besättningen har duschar, vindprognos ganska bra – så vi ser fram emot lite trevlig segling.

Det goda folket i Cagliari mötte oss med massor av värme, intressanta diskussioner och massor av god mat. Vi har verkligen tagits hand om. Tack, vi ser fram emot att komma hit igen.”

Årets seglats följer efter ännu en ohygglig period för människor i det inneslutna Gaza. Under de senaste femton veckorna har över 130 palestinier avrättats av israeliska krypskyttar, som ett svar på demonstrationerna under mottot ”The Great March of Return”.

Över fyra tusen har skadats, många livshotande, över fyrtio har fått sina ben amputerade. 15 000 har fått skador av tårgas.

Manifestationen är ett kraftfullt uttryck för palestinsk identitet och för palestinsk motståndskamp, skriver Jim Kavanagh i Counterpunch. Han betraktar den israeliska armen IDF:s agerande som en historisk förbrytelse, som kan jämföras med Sharpvillemassakern i Sydafrika 1960 (69 dödade) och Bloody Sunday i Nordirland 1972 (14 dödade).

Han citerar John Pilger som benämner Israels blockad av Gaza som ”den längsta ockupationen i modern tid”, med ett förtryck av det palestinska folket som bara kan jämföras med apartheid i Sydafrika eller rasismen i Jim Crows USA.

I dagarna har Margot Wallström i riksdagen besvarat en fråga från vänsterpartiets  Jeannette Escanilla om Sveriges syn på blockaden av Gaza och hur man ska kunna förhindra nya israeliska bordningar och övergrepp vid denna resa med Ship to Gazas fartyg.

I sitt svar betonar Margit Wallström att Sverige kräver att den israeliska regeringen bryter sin tolvåriga belägring av Gazaremsan, öppnar gränspassager och tillåter import av livsmedel och mediciner, rapporterar den egyptiska tidningen Al-Shaab. I svenska medier har uttalandet, vad jag kan se, inte noterats.

Hon betonar också att ”Sverige värnar principen om havens frihet och rätten till sjöfart. Regeringen är i kontakt med den israeliska regeringen rörande det planerade Ship to Gaza i sommar.”

Fotnot: Med denna blogg gör NyaKultur-Sören ett sommaruppehåll för att bege sig till Napoli och färdas med ett av Ship to Gazas fartyg en etapp på vägen mot Gaza.

Bilden härunder, foto  Jordi Bernabeu.