Om stadsbibliotekets odemokratiska policy

CatharinaIsberg

Helsingborgs stadsbibliotek ville inte samarrangera ett möte i hörsalen där Pierre Schori talade om bl a FN och Nato. I så fall hade man velat ”balansera” med en Natovänlig och FN-kritisk röst.

I ett demokratiskt samhälle ges människor möjligheter att framföra sina åsikter, så länge de inte uppenbar strider mot mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärderingar.

Men hur är det på Helsingborgs stadsbibliotek?

Förra måndagen talade Pierre Schori, före detta svensk FN-ambassadör och mångårig socialdemokratisk kabinettssekreterare i stadsbibliotekets fullsatta hörsal. Många intresserade hittade dit, trots att ingenting  stod att läsa i kommunens resursstarka information, på bibliotekets hemsida eller i det undermåliga faktabladet för mars månads engagemang i huset. Om Schoris besök fanns inte en rad på faktabladet.

Där nämndes ett annat föredrag ”Europeisk faktascen: Älskade fascism”, men inte att föredragshållaren var den nationellt kände historikern och författaren Henrik Arnstad.

Helsingborgs stadsbibliotek har tappat kontakten med verkligheten, okunnighet trodde jag.

Men det var värre än så. Jag kontaktar arrangörer för Pierre Schori-mötet och får höra att man velat ha föredraget som ett samarrangemang med biblioteket, då hade det också presenterats på hemsidan. Men det gick inte för sig utan vissa villkor.

Kravet var att det i en ”politiskt laddad fråga” (Sveriges relation till FN och Nato) skulle finnas en motdebattör för att ”balansera debatten”.

Jag tror inte mina öron. Skulle Sveriges före detta FN-ambassadör inte kunna tala om sin självbiografi och om sitt engagemang mot svenskt Natomedlemskap utan en motdebattör. Det är fullständigt hårresande.

Är detta bibliotekets policy, undrar jag, och var finns den i så fall formulerad. Catharina Isberg (bilden ovan) är sedan 1 september 2014 chef för Helsingborgs stadsbibliotek. Står hon bakom en sådan policy – eller har hon fått politiska direktiv från kommunledningen (med tanke på de olustiga turerna kring det inställda Ukrainamötet för några veckor sedan)? Eller har det uppstått missförstånd?

PS Till saken hör att stadsbibliotekets sedan länge decimerade hörsal är en undermålig möteslokal med dålig akustik. Vid det nämnda mötet fanns ingen från biblioteket på plats, inte ens en tekniker, ett sabotage också det mot yttrandefriheten.

2 reaktioner på ”Om stadsbibliotekets odemokratiska policy”

  1. Bra skriv. Jag är också chockad över det allt mer inskränkta och likriktade debattklimatet. Detta var inte första gången. Mins ögonvittnet från Odessa som också blev stoppad på bibblan i Hbg. Verkar som högervinden blåser stark i Hbg – men varför skall just bibloteket sticka ut hakan som den främste motståndaren till fria diskussioner. Kanske nästa steg är att sortera ut ”olämplig litteratur”.

    1. Håller verkligen med dig Sven, om det är så lågt i tak på ett bibliotek är det otroligt illavarslande.

Kommentarer är stängda.