USA vill lägga ner all FN-hjälp till palestinierna

Trumps svärson Jared Kushner vill att FN ska sluta ge stöd åt mer än fem miljoner palestinska flyktingar, genom att lägga ner UNWRA.

USA vill upplösa UNWRA, FN:s biståndsorgan för palestinska flyktingar, skriver den amerikanska tidskriften Foreign Policy i det nummer som utkom i fredags.

Artikeln bygger på interna mejl från Trumps judiske svärson Jared Kushner, som också är presidentens rådgivare för Mellanöstern. Kushner varit engagerad i insamlingar till stöd för extrema bosättarrörelser på Västbanken.

Att lägga ner UNWRA ingår i Kushners så kallade ”deal of the century” för att ”lösa Mellanösternkonflikten. I ett mejl skriver Kushner:

– Det är avgörande med en kraftansträngning för att få bort UNWRA. Organisationen bidrar till att bibehålla status quo, den är korrupt och ineffektiv och dess arbete gynnar inte freden.

Om UNWRA läggs ner förlorar miljoner palestinier både sina flyktingstatus och sitt bistånd från organisationen. Därmed försvinner, med Kushners groteska logik, inte minst frågan om flyktingarnas enligt folkrätten givna rätt att återvända till sina tidigare hem i nuvarande Israel, eller kompenseras.

Palestinska ämbetsmän berättade för Foreign Policy att Kushner satt hård press på Jordanien att beröva de två miljoner palestinierna i landet deras flyktingstatus för att UNWRA ska kunna lämna landet.

Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi säger till al-Jazeera:

– Att bibehålla UNWRA:s service för de palestinska flyktingarna i Jordanien är ett både juridiskt och moraliskt åtagande som det internationella samfundet måste arbeta vidare med. Flyktingarnas villkor måste avgöras genom FN-resolutioner och Det arabiska fredsinitiativet på ett sätt som garanterar deras rätt att återvända och kompenseras.

Tidskriften har också talat med representanter för UNWRA, som inte tänker backa:

– FN:s generalförsamling har gett oss ett mandat att fortsätta vårt arbete här tills det skapats en rättvis och hållbar lösning på konflikten.

USA:s kraftigt nedskurna stöd till UNWRA har skapat stora problem för organisationen, skriver mellanösternkännaren Robert Fisk i Counterpunch:

”Redan har UNWRA, som ger bistånd till 5,3 miljoner palestinier, tvingats avskeda anställda, 113 i Gaza enbart under förra veckan. Dess 30 000 palestinska läkare, sjuksköterskor, lärare och andra riskerar att bli arbetslösa. Därmed hotar svält än mer de trötta, fattiga och förtryckta palestinierna i Gaza.”

Fotnot: UNWRA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) är en FN-organisation som sedan 1949, året efter det att staten Israel bildades 1948, ger bistånd och nödhjälp till mer än fem miljoner palestinska flyktingar och deras ättlingar. Det handlar om alla de som fördrevs från sina hem 1948 eller i samband med sexdagarskriget 1967.

Syftet med UNWRA var från början att skapa jobb genom offentliga projekt och att förmedla nödhjälp. I dag erbjuder organisationen utbildning, sjukvård och social service åt palestinier i fem områden, Jordanien, Libanon, Syrien, Gazaremsan och Västbanken, inklusive östra Jerusalem. Palestinier som lever på andra platser får hjälp genom UNHCR.