Bojkotta varor från apartheidstaten

Med en ny lag definierades Israel nyligen som ”judisk stat”. Det är hög tid nu att bojkotta apartheidstaten Israels varor. Och att likaså bojkotta 2019 års melodifestival i Israel.

Jewish Nation-State Law definierar Israel som en stat exklusivt för det judiska folket. Detta trots att var femte medborgare är icke-judisk palestinier. Arabiska språket har samtidigt fråntagits sin status som nationellt språk.

Israel har därmed blivit en apartheidstat. Den nya lagen strider mot principen om alla människors lika värde och mot demokratins grundidé.

BDS-rörelsen arbetar för ”Boycott, Divestment, Sanctions” (där ”divestment” står för avyttring, avinvestering) för att få Israel att efterleva internationell lag och få ett slut på Israels förtryck av palestinierna.

Nyligen krävde den irländska parlamentsledamoten Lynn Boylan att Irland ska bojkotta 2019 års melodifestival i Israel.

Chefen för den portugisiska Nationalteatern, Tiago Rodrigues, beslöt tidigare att ställa in ett planerat gästspel i Israel, för att inte rättfärdiga den regim som begår ständiga människorättskränkningar och våldsamt attackerar det palestinska folket. Kulturell blockad alltså.

Trots den politik som drivs av Israels högerextrema regering under ledning av Netanyahu står omvärlden ofta handfallen. Men det är nog nu, vi måste reagera.

Israel bör uteslutas från internationella evenemang som eurovisionsschlagerfestivalen.

Israeliska produkter i svenska affärer bör bojkottas, i synnerhet om de kommer från illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Palestinagrupperna i Sverige har på sin hemsida en utförlig förteckning över produkter tillverkade i Israel. Det handlar om vin, om frukt och grönsaker, men också om hudvårdsprodukter, skolkritor, verktyg och mycket annat.

Och om resor. Flera resebyråer erbjuder gruppresor till av Israel olagligt ockuperade områden och till illegala bosättningar på Västbanken.

En sådan bojkott skulle också bli ett stöd åt ”det andra Israel”, som arbetar för fred och demokrati. Situationen kan jämföras med hur bojkotten av apartheids Sydafrika bidrog till apartheids fall, gav den afrikanska majoriteten rätt att rösta och förde Nelson Mandela till makten.