Med Zac O’Yeah från Bangalore till Gautampuri


 

Sedan 17år bor författaren Zac O’Yeah i Indien. Hans nya kriminalroman ”Den tropiske detektiven” utspelar sig både i Indien och i det Gautampuri som också heter Göteborg.

Författaren Zac O’Yeah heter egentligen Sakari Nuottimäki. Han föddes i Finland, kom med sin familj till Sverige i femårsåldern. I den svenska skolan var han mest den ende utlänningen i klassen. Han mobbades och försvann in i en värld av läsande – och tidigt skrivande.

I antologin ”Finnjävlar” (verbal) är han en av ett femtontal sverigefinnar som berättar om ”klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla.”

För Zacs del blev det ett namnbyte på vägen ut i världen. Han spelade med i en popgrupp i Göteborg, blev Zac O’Yeah och behöll det namnet som författare.

Sedan 17 år lever vännen Zac i Bangalore i Indien. Vi träffas på Bokmässan i Göteborg, där han presenterar sin senaste bok ”Den tropiske detektiven” (verbal), den tredje i hans serie om antihjälten och privatdetektiven Hari Majestic

På omslaget till hans bok finns en göteborgsk spårvagn och en vägvisare till Gautampuri.

Gautampuri förekom redan  i Zacs skruvade kriminalroman och dystopi ”Tandooriälgen”, som utkom för tolv år sedan. I boken har klimatpåverkan gjort sydligare länder obeboeliga. Indien har blivit en ekonomisk världsmakt och många indier har slagit sig ner norrut. Göteborg har i princip förvandlats till en indisk miljonstadstad, Gautampuri, där den svenska urbefolkningen ibland kan skymtas i kvarteren vid Långgatorna och Järntorget.

Hari Majestic, huvudpersonen i ”Den tropiske detektiven”, har fått sitt namn efter en stadsdel i Bangalore, uppkallad efter biografen Majestic  som låg där för länge sen. I en intervju i Ordfront (3/2018) berättar Zac att han 1992 fick ett billigt rum i stadsdelen och omedelbart kände sig hemma i Majestic, ”det liknade Masthugget i Göteborg där jag är uppvuxen”.

Den nya kriminalromanen tar sig på vindlande vägar från platsen för en bankomat i Bangalore till Masthugget i Göteborg och åter till Indien. En del händer på vägen. Mer ska inte sägas.