Jemen, Saudiarabien och svensk vapenexport

Svensk vapenexport till Saudiarabien innebär att Sverige har ett ansvar för Saudiarabiens skoningslösa krig mot Jemen, den värsta humanitära krisen i världen i dag.

Om kriget i Jemen fortsätter kommer innan årets slut tio miljoner civila att leva i svält, säger Mark Lowcock, FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor.

Redan i dag är situationen i Jemen den värsta humanitära krisen i världen. FN anger att 8,4 miljoner människor i landet svälter i dag.

Den jemenitiska staden Hodeidah har varit utsatt för saudisk belägring sedan i juni. Nära hälften av stadens 600 000 invånare lider akut brist på mat. Till saken hör att 80 procent av Jemens import kommer genom Hodeidah. Till de kommer att Jemens livsmedelsbehov till 90 procent täcks genom import.

FN:s speciella sändebud för Jemen, Martin Griffiths sa in en intervju med France24:

“It’s no surprise to say that the human situation of Yemen is the worst humanitarian situation in the world. A large part of the Yemeni people relies on the United Nations assistance and other international institutions to provide food and other goods.”

Saudiarabien är världens näst största importör av vapen. USA är den största säljaren. Saudiarabien är Storbritanniens största vapenkund.

Saudiarabien har speciella militära relationer med Pakistan. Det har förekommit uppgifter om att landet i hemlighet finansierade Pakistans kärnvapenprogram – och att Saudiarabien i en nära framtid kommer att köpa kärnvapen av Pakistan.

Också Sverige har sålt vapen och militära system till landet. De fem länder som Sverige exporterade mest till under 2013 var Thailand, USA, Norge, Saudiarabien och Indien, vilka tillsammans köpte 58 procent av vapenexporten det året.

Sverige har därmed ett direkt ansvar för Saudiarabiens krig i Jemen. En del av det ansvaret borde rimligen var mottagande av flyktingar från kriget.