Bojkotta Ford, Pepsi, Roundup och andra som säljer till IDF:s terror

Över 200 palestiner har mördats av den israeliska armén sedan protesterna under mottot Great March of Return inleddes i våras. En rad stora transnationella företag förser den israeliska armén med utrustning som på olika vis används i terrorn mot den palestinska befolkningen. Mint Press News har listat tio av dem.

Många upprörs över den israeliska arméns massakrer på palestinska demonstranter i Gaza. En rad utländska företag levererar nödvändig utrustning för terrorn. Det handlar om allt från prickskyttarnas gevär till tårgas och i andra sammanhang caterpillars för att demolera palestinska hem.

De palestinska demonstrationerna under kravet Great March of Return har mötts av massivt våld av den israeliska armén. Mer än 200 palestinier har dödats, över 20000 har skadats, därav fler än 5000 av skottskador. Mer än 11000 har fått behandlas på sjukhus. 38 av de mördade är barn, liksom 4200 av de sårade.

Corporate Occupation, som informerar för den palestinska bojkottrörelsen BDS, namnger några av de viktigaste företagen som säljer utrustning vilken används i Israel för folkrättsbrott. Här några av dem:

•  Caterpillar har länge till Israel levererat maskiner som användes för att demolera palestinska hem. 2003 mördades den amerikanska antikrigsaktivisten Rachel Corrie, som blev överkörd och krossad av en caterpillar.

• Amerikanska Ford levererar fordon till den israeliska armén, IDF.

Dow Chemical Company och Monsanto  leverar gifter som flera gånger om året används för att bespruta palestinska fält i närheten av gränsmurarna och omöjliggöra odlingar där. Det handlar bland annat om ökända cancerogena Round Up också marknadsfört som Glyphosate. Monsanto ägs nu av tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayer.

Hewlett Packard förser IDF med datorer och med avancerad elektronisk utrustning till gränsövervakningen.

Motorola levererar krypterade smartphones till IDF.

Remington levererar sniper-geväret M24 till IDF. I USA används det som jaktgevär för att döda hjortar. Kulorna expanderar i kroppen.

Pepsicola är delägare av The White Plains, New York-baserad livsmedelsindustri, som har donerat matpaket till IDF:s Golanibrigaden, ökänd för sina människorättskränkningar i såväl Gaza som på Västbanken.

Bojkottrörelsen BDS uppmanar till bojkott av de nämnda företagen.

Bilderna, överst: Demonstranter med palestinska flaggor vid gränsen till Gaza framför en kulle där israeliska prickskyttar posterats. Bilden från 4.4.18. Foto: Adel Hana/AP. Därunder: Demonstranter som protesterar mot stödet till Israels aktioner. Photo | Hilary Aked.

Bilden härunder: Israeliska barn flyr när en D-9 Caterpillar förstör deras hem i flyktinglägret Rafah i södra Gaza. Bilden tagen den 23 maj 204. Foto: Lefteris Pitarakis | AP.