Sverige säljer vapen för miljarder till krigiska Saudiarabien

Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens angreppskrig på Jemen hart skapat en humanitär katastrof. 22 av Jemens 28 miljoner invånare har drabbats av en hungerkris. Ändå fortsätter Sverige att sälja vapen till de båda skurkstaterna.

85 000 barn beräknas ha dött av svält i krigets Jemen, skriver Kajsa Ekis Ekman i sin ledare i Dagens Etc. Kriget är ett anfallskrig, konstaterar hon. ”Ett angreppskrig och ett svältkrig som förs av Saudiarabien och USA mot Jemen. USA lufttankar de saudiska planen som bombar Jemen, och det är amerikanska bomber som fälls över Sanaa.”

Kriget harlett till vad som  betecknats som vår tids största humanitära katastrof. Uppemot 10 000 har dödats.  22 miljoner av landets 28 miljoner invånare har drabbats av undernäring och svält. Två miljoner är på flykt.

Mellan 2010 och 2014 har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som deltar i kriget med Saudiarabien, köpt svenska vapen för över fem miljarder kronor och svenska vapenföretag har beviljats exporttillstånd till Förenade Arabemiraten för 10,6 miljarder kronor så sent som 2016, ett år efter det att landet gick in med trupper och stridsflyg i krigets Jemen.

Saudiarabien har bland annat köpt pansarvärnsroboten Bill, ett effektivt vapensystem för att ta ut stridsvagnar och bepansrade fordon. Förenade Arabemiraten har köpt den svenska försvarskoncernen Saabs avancerade radarsystem Global eye. Saudiarabien har tidigare köpt Global eyes föregångare Erieye.

Saudiarabien är en gangsterstat, slår Kajsa Ekis Ekman fast. Ändå satsar många svenska företag och svenska politiker på utökade affärer med Jemen, också vapenförsäljning.

Hon slår fast att Sverige bör bryta alla handelsavtal med Saudiarabien. Det gäller i synnerhet vapen men också hälsosamarbeten, bland annat mellan Skåne Care och den saudiska regimen.

Avrättningen av den saudiske dissident-journalisten Jamal Khashoggi  på landets turkiska ambassad är ytterligare ett kusligt argument för samma sak.

Sverige bör omedelbart bryta vapenhandeln med de nämnda länderna. Om det svenska Global eye använts för att lokalisera mål för stridsflyget kan det, menar kritiker som organisationen Svenska Freds och biståndsorganet Diakonia, vara ett brott mot krigets lagar.

Bilden från Sanaa, Jemens bombade huvudstad med bortåt två miljoner invånare. Foto: AP.