Moskéerna måste skyddas

eslovsmoskebrand-jpg

Om moskébränder, oro i de muslimska församlingarna och främlingsfientliga rörelser i Sverige.

2014122521925736734_20

En moské i Sverige sattes i brand för andra gången på en vecka, först i Eskilstuna (bilden här ovan), på måndagen i Eslöv (bilden överst). Allt tyder på att den nya branden var anlagd, skriver P4 Kristianstad.

Polisen rubricerade till en början attentatet i Eskilstuna som ”grov mordbrand”, rimligt med tanke på att mellan 20 och 50 personer befann sig i moskén under en bönestund. Medierna höll låg profil. På främlingsfientliga inlägg i sociala medier framställdes branden som en bluff och ett försäkringsbedrägeri. Och polisen backade.

Själv tänker jag på attentatet mot Martin Luther Kings baptistkyrka i Birmingham 1963, där fyra svarta söndagsskoleflickor dödades – och där samhället var genomsyrat av rasism och härjat av Ku Klux Klan, som stod bakom dådet, fast de ansvariga inte dömdes förrän decennier senare.

Hänger moskébränderna samman med den islamofobi och det muslimhat som är kärnan i Sverigedemokraternas ideologi? Frågan måste ställas och genomlysas.

I många medier kallas SD inte längre främlingsfientligt utan invandringskritiskt. Men partiet är rasistiskt, har nyfascistiska rötter och vad det i grunden handlar om är en ofta uttryckt avsky mot i synnerhet muslimer och islam, vilket dolts i mediernas nyspråk.

Det kan inte uteslutas att de många attackerna på moskéer i Sverige hänger samman med det klimat av islamofobi och ”hets mot folkgrupp” som SD skapat.

Säpo är inkopplat i Eskilstuna. Alla moskéer i Sverige borde i den situation som uppstått få största möjliga säkerhetshjälp. Det som skett i Eskilstuna, i Eslöv, i Helsingborg och på många andra platser är fullständigt oacceptabelt.

I Sydnytt säger Othman Al Tawalbeh från Helsingborg, forskare vid Uppsala universitet att oron sprider sig i de muslimska församlingarna i landet, att man inte längre litar på polisen och att:

– Vi behöver stöd och hjälp från regeringen.

Attentat mot synagogor sätts alltid i relation till antisemitism och bemöts med upprördhet och en självklar nolltolerans. Detsamma borde förstås gälla de upprepade våldsdåden mot svenska moskéer.

Fotnot: De upprepade attentaten mot moskéer i Sverige har uppmärksammats internationellt, bl a i International Business Times och i Al-Jazeera. I den förstnämnda talar man klartext och knyter samman moskéattackerna med SD och den växande främlingsfientligheten i landet:

”Swedish Mosque Attack Comes As Country Faces A Rising Anti-Immigrant Movement”.