Nyval i Grekland

Syrizaflag

Grekerna är trötta på EU:s åtstramningspaket efter fem år av brutala nedskärningar, minskade pensioner och privatiseringar. Inför nyvalet den 25 januari leder vänsterpartiet Syriza.

_79748353_493818969

Grekland går till nyval  om en månad, den 25 januari. ”Kaos eller åtminstone stor politisk och ekonomisk oro väntar grekerna”, sa radions Alice Petrén. Andra olyckskorpar kraxade med. Börsen i Aten rasade under måndagen, fast inte med tio procent som det hette först, utan med fyra procent.  Och IMF ställde in alla utbetalningar till Grekland för att sätta press på landet. Ledande EU-representanter, med kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker i spetsen, har uppmanat grekerna att rösta på den sittande koalitionen mellan konservativa och socialdemokrater.

Den stora faran för Juncker och andra är det nya vänsterpartiet Syriza, som (med 28 % den 16 december) blivit det största partiet i opinionsundersökningarna medan regerande konservativa Ny demokrati (23%) och socialdemokratiska Pasok (5,1%) förlorat förtroendet hos väljarna.

Det grekiska folket har tröttnat på EU:s åtstramningspaket, som drabbat vanligt folk hårt. EU har knappast agerat för att få igång hjulen i Grekland. Man har bara velat skära ner statliga utgifter och privatisera statliga bolag. Det har också lett till att nyfascistiska Gyllene gryning haft framgångar, som dock nu verkar ha klingat av, med 5% i senaste opinionsundersökningen.

Inte att undra på att många greker är förbannade.

Jag bodde i maj en månad i Kavalla i norra Grekland och kunde i Thessaloniki, Greklands näst största stad, se spåren av krisen och nedskärningarna. Mitt i centrum fanns stora påbörjade men oavslutade byggen. Hela staden andades djup kris, utom kanske på caféerna vid Aristotelestorget. Många var vid den tiden mer än upprörda över att storstadens vattenförsörjning skulle privatiseras. Andra klagade över sänkta pensioner.

Det har för grekerna varit fem långa år av brutal nedskärningspolitik. Syriza och partiets karismatiske ledare Aleksis Tsipras (bilden ovan) står för en annan syn på krisen.

Syriza kallar sig ett parti för gräsrötterna, skriver Emma Lundström i tidskriften Internationalen:

”Syrizas politiska förslag erbjuder en fullt möjlig väg bort från den åtstramningspolitik som tvingat Grekland på knä. Partiet lovar att lägga mer pengar på offentlig verksamhet, att genomföra omfattande avprivatiseringar, höja löner och pensioner och minska marknadens inflytande. Den elit som nu vrider sina händer av oro över valutgången har all anledning. Deras privilegier sitter löst om Syriza hamnar i regeringsposition.”