Mot EU:s dödliga gränspolitik

Mollevangstorget_8350OK

Manifestation i Malmö mot EU:s dödliga gränspolitik, till minnet av de 900 som drunknade i Medelhavet den 19 april.

Mollevbangstorget_8348

Vi är fyrahundra sörjande människor som samlats på vackra Möllevångstorget i Malmö i den kyliga söndagskvällen för att minnas offren för Europas gränspolitik. Vi är mot bygget av Fort Europa och minns att bara en vecka gått sedan den värsta katastrofen på Medelhavet sedan andra världskriget inträffade förra söndagen, då 900 flyktingar drunknade i havet utanför den libyska kusten.

Arrangörer är Asylgruppen i Malmö, som genom sin Minnesmanifestation vill sörja det som skett och protestera mot ”EU:s dödliga gränspolitik”. Bredvid sockeln på Axel Ebbes skulptur Arbetets ära har man satt upp en talartribun. vi som manifesterar kan köpa gravljus, tända dem och placera dem på skulptaurens sockel. På en banderoll kräver man (vi): ”Säkra vägar över havet. I ett flygblad skriver Asylgruppen:

”Stängsel, hav eller murar kommer inte att hidra människor från att försöka ta sig til Europa när världen i dag präglas av krig, konflikter och orättvis global ekonomi. Döden på Medelhavet är inte oförutsägbar. Den är något som kan förhindras genom att erbjuda människor lagliga säkra vägar in.”

 Majoriteten bland de som kommit till Möllevångstorget är unga människor. Här finns också påtagligt många afrikaner, jag gissar med egen bakgrund som flyktingar över havet. En av dem, representant för föreningen Ensamkommandes förbund,  talar på bra svenska och berättar om hur han i en flyktingbåt tog sig till Europa under en färd som varade fyra dagar.

Kan du se dig själv i hans öde?

Hur länge ska det som sker nu få fortsätta?