I maj: Krig i Norrbotten

Natoflyg

Sverige måste säga nej till att Nato förvandlar hela Norrland till krigsområde!

Världens största militära flygövning genomförs sista veckan i maj och första i juni i Norrland, ACE, Arctic Challenge Exercise. I ett luftområde motsvarande en tredjedel av Sveriges yta kommer över hundra Nato-stridsflygplan att vara i luften samtidigt.

Övningen genomförs enligt Värdlandsavtalet med Nato, som den avgående borgerliga regeringen – utan offentlig debatt – undertecknade kort före valet 2014 och som om allt går efter planerna träder i full kraft 2016.

I ett inlägg på DN-debatt protesterar 31 kulturarbetare och debattörer mot avtalet och dess konsekvenser och skriver bland annat:

”Avtalet innebär att vi tillåter och underlättar för Natostyrkor som vill genomföra krigsövningar och bedriva krigsinsatser mot tredje land med Sverige som bas. Det gör det även möjligt för Nato att använda vårt land som passage för trupper och krigsmaterial.”

Man skrev vidare:

”Våld löser aldrig några problem. Det är en av de eviga sanningar som konsten förmedlat i alla tider. De skjuts bara på framtiden. Komplexa frågor kräver komplexa svar och vi som skriver under denna artikel säger nej till ACE och nej till fortsatta militära övningar i Norrland. Vi säger nej till att Sverige ska bli värdland för Nato. För vi tror inte på militär upprustning.

Krig raserar allt. Det vet vi. Byggnader, tankar, arv. Människors liv slås i spillror.”

Den kommande gigantiska övningen i Norrland, med Sverige som värdland för Nato,  blir en kuslig påminnelse om hur Sverige utan öppen debatt och kritiska samtal dras allt djupare in i Natos militära strukturer, i strid mot vår sekellånga framgångsrika hållning som alliansfritt land, stödd över lång tid av ett folkflertal.