40 år sedan Saigon föll

20050429_vanes_lg

7 000 amerikaner räddades under 24 timmar i panik när USA utrymde Saigon och Vietnamkriget var över den 30 april 1975. Bilden ovan blev klassisk. Den togs av Hubert van Es.

Fyrtio år har gått sedan USA förlorade Vietnamkriget. Hubert van Es bild ovan och CNN:s film nedan visar hur panikslagna amerikaner flyr från Saigon de sista dagarna i april 1975.Staden var omringad av 150 000 nordvietnamesiska soldater. Alla visste att det bara var en fråga om timmar innan staden skulle falla.

Det som skedde var otroligt. En folklig befrielsearmé FNL hade med stöd av Nordvietnam besegrat världens mäktigaste militärnation USA. USA:s krig krävde (enligt uppskattningar gjorda av FN och USA) mellan 4,5 och 5 miljoner vietnamesiska liv. Bortåt 60 000 amerikanska soldater dog.

USA:s brutala krigföring väckte våldsamma protester över hela världen. Televisionens direktsändningar förde in kriget i världens vardagsrum på ett sätt som var nytt. Alla kunde nära nog i direktsändning följa krigets brutalitet och övergrepp.

Solidariteten med Vietnams folk påverkade en hel generation i väst. Några fasansfulla händelser kommer jag aldrig att glömma, som massakern i Song My eller My Lai med en namnform använd av USA. Se den övre av de båda filmerna här under.