Ebba Busch skjuter skarpt

Skärmdump från Sveriges Radio, P4 Malmöhus.

Ebba Buschs intervjuades i P1 lördagsintervju 23/4 om bland annat kravallerna i flera svenska städer efter den dansk-svenske högerextreme politikerns så kallade svenska valkampanj med provocerande koranbränningar, till råga på allt under fastemånaden ramadan.

Hennes uttalande i intervjun väckte bestörtning. Hon uttryckte sig så här:

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?

Och hon fortsatte:

– Så frågan som borde ställas är, varför sköts det inte skarpt?

– Är hon inte riktigt klok, kommenterade justitieminister Morgan Johansson spontant. Han fortsatte:

– Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen.

Ebba Busch är djupt omdömeslös, det är sant och det underströks än mer på fredagskvällen när hon intervjuades i Aktuellt och hetsigt försvarade sitt uttalande, med höjd röst i stället för argument.

Det finns många följdfrågor:

Önskar sig Busch ett Sverige där tungt beväpnade poliser skjuter med dödande vapen mot demonstranter vars främsta vapen är stenar? Somligas beteende var självklart otillbörligt. Poliser skadades, polisbilar och privatbilar och förstördes. Men den svenska polisens uppdrag har alltid varit att skapa ordning, hålla ordning och minska våldsutövandet.

Vill vi som Busch ha en polis som skjuter skarpt, som skadar och dödar, det som är praxis i totalitäre länder som Belarus och dagens Kampuchea men också ofta i USA, särskilt mot afroamerikaner och minoriteter?

Många i Kristdemokraterna ställer sig förvånansvärt nog bakom hennes i mina ögon medeltida och gammaltestamentliga attityd, ”öga för öga och tand för tand”.

Enligt Kristdemokraternas ordförande i Malmö har det inte varit någon större uppståndelse i partiet efter uttalandet så vitt han kunde förstå.

”Jag vill inte kritisera hennes sätt att uttrycka sig men jag tycker hon har rätt i sak”, säger Torsten Elofsson, som är ordförande i Kristdemokraterna i Malmö, till Sveriges Radios P4 Malmöhus.

Mångfalt dubbel aningslöshet och omdömeslöshet inom KD, tydligen.

Från polisens sida har de röster jag hört med bestörtning tagit avstånd från Buschs utspel. De sortens tänkande är fjärran från svensk polismoral.

Men Buschs formuleringar rymmer en än värre undertext. Jag kommer att tänka på den amerikanske republikanske presidentkandidaten (1964) Barry Goldwater som under Vietnamkriget menade att USA borde ”bomba Vietnam tillbaka till stenåldern”. Han ställde ”vi”, de goda amerikanerna, mot ”dom andra”, de ”ohyggliga” vietnameserna.

Det är huvudregeln för all propaganda, att demonisera motståndarna. Vilket är precis vad Busch gör. Hon vill att polisen ska skjuta mot ”islamister”, alltså mot muslimer.

Att en svensk partiledare uttrycker sig så i en begynnande valkampanj är skrämmande. Busch uppmanar till mera våld, riktat mot ”de andra”, de som inte vill se att deras heliga skrift Koranen bränns offentligt, allra minst under årets viktigaste religiösa period ramadan.

Hon agiterar för främlingsfientlighet värre än det politiska parti SD som gjort främlingsfientligheten till sitt varumärke.

Fotnot: Efter en längre paus tänker Nya Kultur-Sören återvända till bloggosfären, men med inlägg inte lika frekvent som tidigare.

4 reaktioner på ”Ebba Busch skjuter skarpt”

 1. Även jag välkomnar dig tillbaka, har saknat dig!
  Jan Guillou beskrev Busch som ”en sällsynt elak liten fan” sedan hon föreslagit att invandrare skulle skickas till fängelse i Somalia.
  Jag håller med honom inte minst efter det senaste uttalandet.
  Barry Goldwater föreslog inte bara att Vietnam skulle bombas till stenåldern han menade att detta skulle ske med hjälp av atombomber.

 2. Välkommen tillbaka Sören – din röst i ’etern’ är efterlängtad.

  KD:s ’Kristi brud’ ger militarismen ett så skrämmande fult ansikte att man blir mörkrädd, och på sätt som vi inte trodde var möjligt efter Ådalenläxan 1931:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ådalshändelserna

  Du (med flera) har varnat för hennes och KD:s våldsförhärligande vurm för militanta konfliktlösningsmetoder tidigare:
  2015-02-21
  https://www.nyakultursoren.se/?p=684
  2018-10-08
  https://www.nyakultursoren.se/?p=9895
  2019-02-19
  https://efolket.eu/par-salander-kritiserar-svenska-hogerns-stod-till-apartheidregimen-i-israel/

  Hyckleriet framstår än märkligare då folkmobben hon ville att Polisen skulle beskjuta (’massakrera’) kräver hädelselagar på motsvarande sätt som KD:s ålderspresident (som talman) och representant i konstitutionsutskottet vid ett flertal tillfällen skrivit riksdagsmotioner om just införande av lagstiftning mot hädelse:
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/lag-mot-religionskrankning_GN02K286
  https://nonicoclolasos.com/2008/01/26/kristet-hot-mot-yttrandefriheten/
  https://nonicoclolasos.com/2009/08/20/hadelselag-i-sverige/
  https://www.kyrkanstidning.se/ledare/hadelselag-ett-konfliktskapande-maktmedel

  Med röster på våldsfanatikerna i KD släpper man fram stöveltrampare, abortmotståndare, förtalare och kreationister till det svenska parlamentet. Det är hög tid att genomskåda humanismens fiender och låta KD bli en marginaliserad parentes i den svenska politiken, stoppad av samma 4-procentspärr som vaccinerat riksdagen från nazister.

Kommentarer är stängda.