Min fiende, min vän

”My Enemy, My Brother”, en 16 minuter lång dokumentär av Ann Shin är en berättelse om irakiske Najah Aboud och iranske Zahed Haftlang. De deltog på var sin sida i det ohyggliga kriget mellan Iran och Irak 1980 – 88, då en halv miljoner iransk och irakiska soldater dödades, och ungefär lika många civila.

Zahed var bara 13 år när han som barnsoldat gick med i de iranska Basij-trupperna och hamnade vid fronten i ett krig som var det längsta under 1900-talet och ett av de mest brutala, med barnsoldater och kemiska vapen.

Det filmen skildrar, kriget, kostade mig 17 eller 18 år av mitt liv, som soldat och krigsfånge, berättar Zahed.

Ann Shin är en koreansk-kanadensisk filmare baserad i Toronto. Hennes film distribueras på nätet av New York Times i en serie engagerade dokumentära kortfilmer av oberoende filmare, kallad Op-Docs.

Hennes film handlar om två män som var fiender men blev som bröder. Den är en gripande historia, som inger hopp, en stark antikrigsfilm – och en unik berättelse om två flyktingar från krigets helvete.

Ann Shin har fortsatt att följa de båda männen. Hennes material finns här.