HD:s frilansare demonstrerar

Protest

Frilansjournalister drabbas värst av Sydsvenskans köp av HD. I onsdags demonstrerade man utanför redaktionen i Malmö.

Frilansjournalister från HD och Sydsvenskan demonstrerade på onsdagslunchen utanför Sydsvenskans nya lokaler vid Triangeln i Malmö. Man protesterade mot att deras artiklar publiceras i båda tidningarna utan höjning av arvodet, mot att den redan mest marginaliserade redaktionella gruppen pressas ytterligare.

”När man gör en vinst på 18 miljoner medan man ger 70 personer sparken, och tar ut en VD-lön på över tre miljoner, och ändå snor åt sig texter och bilder gratis från sina redan sämst betalda journalister – då är det något som är fel”, sa Torbjörn Hallgren, ordförande i Frilans Syd, en del av distriktet Frilans Riks inom Journalistförbundet till Medievärlden.

Avgående VD:n Lars Dahmén bemöter kritiken i Resumé.

”Vi har sett till att bevara Sydsvenskans frilansbudget och har höjt ersättningen för HD:s tidigare frilansare. Vi har inte tagit jobbet från en enda person, inte tagit bort möjligheten till uppdrag och vi kräver inget mer jobb än tidigare. Och ändå tar de till dessa verktyg”, säger Dahmén och bekräftar att parterna står långt ifrån varandra.

”Det är jättetråkigt att vi hamnat i det här läget. Vi står väldigt långt ifrån varandra och jag kan inte se att vi kan göra något mer”, säger Dahmén.

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist uttalar sig i HD. Hon ser tvisten som främst en juridisk fråga:

”Vi är ett företag med en redaktionell ledning. Vi har rätt att publicera artiklar i båda tidningarna, den juridiska frågan är klar”.

Över 100 av tidningarnas frilansjournalister har under våren skickat brev till Sydsvenskan med konstruktiva förslag för att lösa situationen. Över 50 skånska kulturpersonligheter, bland dem Mikael Wiehe, Liv Strömquist, Timbuktu och Nina Björk, stöder frilansarna, noterar Medievärlden.

När Bonniers/Sydsvenskan köpte HD för snart ett år sedan innebar det många olika saker. Det var ett sätt att rädda två krisande tidningsföretag. Men det innebar också att antalet journalistjobb minskade drastiskt. Särskilt drabbades frilansarna. Köpet var också en inskränkning av mångfalden i ett demokratiskt sammanhang.

Frilansande skribenter spelar en helt avgörande roll, både för kulturjournalistiken och den fördjupande journalistiken. De är dåligt betalda i förhållande till sin kompetens och sin arbetsinsats men står för mycket av den viktigaste och bästa journalistiken.

Det medieföretag som tror på de goda texterna och de bra skribenterna måste måna om sina frilansare. Det handlar sannerligen inte om pengar utan om förståelse för vad frilansarna står för i det offentliga samtalet. Och i förlängningen om tidningarnas förmåga att behålla sina läsares förtroende.