Ikea vägrar svara om Luxleaks

57b16823-3cb5-4acf-9973-aceb1b04330c

Europaparlamentets Luxleakutskott vill att företag och myndigheter ska svara på frågor om sina skatteupplägg. Ikea som betalar mindre än en procent i skatt vägrar – liksom de flesta av EU:s finansministrar.

Företagsjättar som Ikea, Facebook, Google, Amazon, Pepsi, Walt Disney, Deutche Bank, McDonalds och Fiat enligt läckor till pressen hade slutit med myndigheter i Luxemburg. Jättarna betalade inte ens en procents företagsskatt i storhertigdömet, skriver SvD Näringsliv.

Nu har EU-parlamentet skapat ett särskilt utskott som ska undersöka de juridiska avtal som de nämnda företagen och många andra tecknat för att undkomma skatt i de länder de verkar.

Det så kallade ”Luxleaksutskottet” har skickat kallelser till finansministrar, företagsledare och myndigheter i hela EU som de vill utfråga om deras företagsskatter- och upplägg.

Utskottet har ingen formell makt. Genom utfrågningar hoppas man ändå kunna bringa viss klarhet i de här gigantiska skattesmitaraffärerna, som i förlängningen hotar välfärden i de länder som drabbas och dessutom fullständigt slår sönder tilltron till de nationella skattesystemen.

Men hör och häpna: EU-ländernas finansministrar vägrar komma till EU-parlamentet. Många har inte ens besvarat inbjudan. Bara Estlands finansminister har tackat ja och spikat ett datum för besöket.

Bara ett enda företag, den franska energijätten Total, har bokat tid för samtal. Svenska Ikea har  ”uppgivit att de har andra åtaganden eller problem med researrangemangen till den belgiska huvudstaden”.

– Det är överraskande att de flesta av de multinationella företagen har avböjt att framträda inför vårt utskott, säger utskottets ordförande, den franske  konservative politikern Alain Lamassoure:

”Om de håller fast vid sin vägran så kommer det att framstå som att de har mer att förlora än vinna på att vara öppna om hur de lever upp till EU:s lagar och regler. Det är nu upp till deras aktieägare, anställda, kunder, företagspartners och alla EU-medborgare att bedöma vad de tycker om saken.”

Fortsätter Ikea med sitt miljardskattefifflande tänker åtminstone jag aldrig mer att sätta min fot i ett Ikeavaruhus.

2 reaktioner på ”Ikea vägrar svara om Luxleaks”

  1. De betalar skatt på sin vinst! Men alla som producerar och arbetar inom IKEA betalar atbetsgivaravgifter, inkomstskatt mm mm. Alla de arbetstillfällen IKEA skapar är väl värt nåt…..

    1. Kristina, visst betalar de anställda på Ikea skatt. Men att Ikea och andra storföretags beskattar sina i Sverige intjänade vinstmedel här tycker borde är självklart.

Kommentarer är stängda.