(O)personligt hälsokonto hos Microsoft?

pKISbwVuPwu-CpybtXvH4vV6DvI3aNjz4WThgZ4QRuLeNkcBby5sGio9wazp5aEV-2QfMyYNLsgREnr3ssyaeJHRlay7dsmd6-vFCJPgCcCAwk63MLxq-x4nvZakdWkNDykQltqr4YFRlo7_sGDIEjuI

Microsoft kommer att i en dataserver på Irland lagra svenskars vård- och hälsouppgifter. Men det finns stora integritetsrisker.

Svenska Ehälsomyndigheten tecknade i maj i år ett treårigt avtal med amerikanska Microsoft, värt 140 miljoner kronor.

Alla svenskar över 19 år kommer att erbjudas ett digitalt utrymme, Hälsaförmig, där vi frivilligt kan lagra alla vård- och hälsodata. Förre socialministern Göran Hägglund drev frågan och socialdepartementet uppdrog åt Apotekens service AB att beställa plattformen. Capgemini, med Microsoft som underleverantör, vann upphandlingen.

Tidskriften Digital Teknik rapporterar inte utan oro om den nya satsningen. Våra privata vård- och hälsodata kommer att lagras på Microsofts servrar på Irland. Nu varnar it-experter för stora integritetsrisker.

Albin Zuccato, doktor i datasäkerhet på it-säkerhetsbolaget Sentor:

– Eftersom servrarna tillhör ett amerikanskt bolag kan underrättelsetjänster i USA enligt amerikanska lag begära tillgång till administratörskonton. Vi vet i andra fall som Snowden gjort oss uppmärksamma på att de använt metoden för att ta sig in på europeiska servrar, säger han.

Men mest allvarligt, anser han, är att användarna kommer att dela sin annars sekretessbelagda patientinformation med företag som tillhandahåller appar på mobiler och paddor.

Apptillverkarna kommer då också att komma åt våra hälsodata, när vi väl accepterat avtal med dem.

Johan Sigholm, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan, oroar sig också för att privat och känslig information kan läcka ut. Hälsodata kan uppsnappas av underrättelsetjänster:

– All internettrafik som ska till Irland passerar exempelvis avlyssningsstationen Bude i Storbritannien.

Många företag gör affärer på vår hälsa.  Ehälsomyndigheten har skrivit kontrakt med franskägda Capgemeni, som kommer att samarbeta med Microsoft. Den svenska tjänsten baseras på det amerikanska bolagets plattform för Healthvault. Tjänsten börjar byggas i mitten av augusti – och blir helt etablerad i februari 2016.