Ship to Gaza snart framme

ShiptoGaza

Ship to Gazas Freedom Flotilla gav sig på lördagen ut på den sista etappen mot målet i Gaza, där trålaren Marianne av Göteborg kommer att överlämnas till palestinska fiskare.

Under lördagen begav sig fyra fartyg i Freedom Flotilla III ut på den sista etappen av den långa resan till Gaza, dit man beräknas ankomma inom några få dagar.  Genom icke-våldsmotstånd vill man utmana den illegala blockaden av Gazaremsan, nu inne på sitt nionde år.

Från internationellt vatten kommer man att segla direkt in på palestinska vattenområden. Ett av fartygen, Juliano,  utsattes tidigare för sabotage som gav oreparabla skador på samma sätt som 2011.

Ombord på den svenska trålaren Marianne av Göteborg finns författaren och aktivisten Kajsa Ekis Ekman. På sin Facebooksida skriver hon bland annat att aktionen fått stöd av den respekterade israeliska tidningen Haaretz, som i en ledare kräver att blockaden måste upphöra.

Men Israels premiärminister och utrikesminister har en annan ton:

”Detta är en terroristaktion som måste stoppas med alla medel” och ”låt oss få fartygen i gungning”.

Kajsa Ekis Ekman hänvisar till en färsk rapport från Världsbanken, som bl a pekar på den akuta bristen på dricksvatten och på att 43 procent av befolkningen i Gaza är arbetslös. Hon fortsätter:

”Vi är ett svenskt fartyg på väg till ett land som Sverige har erkänt. Varje försök att hejda oss kommer att vara illegalt.”

Mariannes exakta position kan följas på svenska Ship to Gazas hemsida, här.

En reaktion på ”Ship to Gaza snart framme”

  1. Igår visade Hamas upp en 3.5 km lång terrortunnel. Kostnad: 26 ggr mer än ShiptoGazaSE samlat in (# FreedomFlotilla).

Kommentarer är stängda.