EU-lag mot skattesmitande storföretag

resize

Kan EU inskränka de stora bolagens skattesmitande, som genom Luxleaks avslöjades i höstas?

Alla stora bolag ska vara tvungna att redovisa hur mycket skatt de betalar i varje land, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv. I onsdags röstade EU-parlamentet genom en ny lag i svallvågorna efter höstens avslöjande i Luxleakskandalen.

– Företag ska inte kunna gömma undan pengar i Luxemburg. Det handlar om stora summor som företag smiter från. Vi täpper till ett kryphål, säger till Svenskan Max Andersson (MP), som sitter i det ansvariga utskottet och i partigruppen De gröna.

Storföretag som Google, Pepsi, Ikea, Apple, Amazon, Starbucks och många andra har dragit nytta av Luxemburgs låga företagsskatter och minimerat skatten i de länder där de är verksamma. Sverige och andra länder har förlorat gigantiska skatteintäkter på ett sätt som hotar välfärdssystemen.

EU-parlamentets nya skatteförslag innebär att alla börsnoterade företag och andra storföretag ska land för land redovisa hur mycket skatt man betalar, vilka tillgångar man har och hur många anställda man har.

Elly Schein, socialdemokratisk europaparlamentariker är ansvarig för förslaget.

– Rättvisare skattefördelning skulle bidra till att minska ojämlikheter och minska fattigdom samt sätta ett stopp för multinationella företags skatteparadis, inklusive europeiska sådana.

I EU-parlamentet röstade 550 röster för och 57 mot.

Fotnot: Mina tidigare bloggar om Luxleaks finns här.