Skatteparadisen förstör demokratin


Demokrati förutsätter fungerande skattesystem.

Skatter utgör grunden för demokratin. Man kan inte tala om demokrati i ett samhälle utan skatter, säger John Christensen, direktor för Tax Justice Network i filmen ovan. Men på allt fler ställen i världen har demokratiska skattesystem monterats ner, utsatta för enorm press från mäktiga och kapitalstarka aktörer.

I några inlägg på bloggen har jag velat peka på hur kraftigt sänkta skatter i Sverige påverkat infrastruktur och välfärdssystem negativt. Storföretag som Ikea, Apple och Amazon utnyttjar skrupellöst sin transnationella organisation till att skatta i skatteparadis och inte där man intjänat pengarna. Min inspirationskälla har varit forskaren Tom Lundborgs ”Skatteparadisen och hotet mot välfärden”, en skrift från Utrikespolitiska institutet.

Genom skatteparadisen förlorar en rad stater nödvändiga skatteintäkter. I ett nyliberalt system gynnas en liten global elit av rika privatpersoner och företag, som slipper betala skatt.

Alltfler upprörs över hur det ser ut. I Storbritannien inleddes en bojkottkampanj mot Starbucks som undvikit skatt i landet, trots att man där driver 800 kaféer. Under åren 1988 – 2012 tjänade Starbucks mer än 40 miljarder kronor i Storbritannien men betalade bara 100 miljoner kr i skatt. Det lilla kaféet som snällt betalar skatt hade ingen chans att konkurrera med Starbucks. Detsamma gäller Amazons agerande inom bokbranschen.

Efter bojkottkampanjen har Starbucks för första gången på 17 år registrerat beskattningsbar vinst i landet. Det är åtminstone en början.

Men hur länge ska EU acceptera att länder som Luxemburg, Nederländerna och Irland uppträder som skatteparadis? Internationella Valutafonden IMF skulle kunna agera – men uppmuntrar nyliberal globalisering. Vad gör Världsbanken och G20? Inte mycket. Vad gör EU?

Skatteparadisen skyddas av murar av sekretesslagar. I de här länderna tar storföretagen ofta över makten från staten. Priset får betalas med många länders nedskurna välfärdssystem.

Hur kan EU agera med så stor kraft mot Grekland – samtidigt som storföretagens skattesmitande tillåts fortsätta år efter år med förödande konsekvenser?

FOTNOT: Tidigare inlägg:

Varför betalar vi skatt?

Skattesvindlande Amazon

Skatteparadisen och välfärden

Europas mäktigaste man

En reaktion på ”Skatteparadisen förstör demokratin”

  1. Glöm inte Förenade Arabemiraten med stor påverkan i världsekonomin i bemärkelse av möjlighet till skattefusk.
    I Sverige brer svartjobben och kvittolösa betalningar ut sig med invandringen. Internationella Fonden varnar för den svarta ekonomins utbredning i Europa. Den beräknas uppgå till svindlande 18 500 miljarder kronor. Den svarta ekonomin motsvarar så mycket som 18,5 procent av hela ekonomin inom EU och svensk ekonomi är den näst svartaste av de 13 länder man jämfört med. Sverige har en svart ekonomi på 13,9 procent av BNP, vilket motsvarar 59 miljarder euro.
    Politiker både på höger- och vänsterkanten har visat att de är mer måna om att rädda banker som drivit Europa till kris än av att hjälpa de drabbade medborgarna.
    Europa har länge varit beroende av billig, illegal arbetskraft. Politikerna har velat skapa en stor låglönesektor där även en och annan svensk moderat höjt sin röst och sagt att 5 000 kr/månad vore rimlig lön för en arbetare. Tankegångarna har bidragit till en svart ekonomi som skapat grogrund för maffia och annan kriminell verksamhet. Den illegala invandringen försörjer sig på brott, så som trafficking, narkotika brott och stöld. Folk som tjänar ”svarta” pengar sätter inte in dem på ett sparkonto utan istället spenderar dem vilket ökar efterfrågan och konsumtionen och Sverige är i alla högsta grad avhängigt av en ständigt ökande konsumtion.

Kommentarer är stängda.