Underfinansierad flyktingmottagning

Bert

Bert Karlsson mångdubblar sina vinster för flyktingboenden – samtidigt som antalet ensamkommande flyktingbarn ökar dramatiskt.

Antalet ensamkommande flyktingbarn till Sverige växer, rapporterar SVT. Första halvåret i år har vi tagit emot över 4 500 barn, säger Mikael Ribbenvik operativ chef på migrationsverket. Det är en ökning med ungefär 85 procent i jämförelse med samma period i fjol. Enbart i förra veckan kom 413 ensamma flyktingbarn till Sverige.

Läget är nu så kritiskt att Migrationsverket från den 13 juli och året ut har infört ”steg 4” i sina regelverk, vilket innebär att kommuner kan tvingas ta emot barn oavsett hur många de tagit emot tidigare.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, reagerar. Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, är kritisk.

– Att staten tvingas använda tvång beror på att den lösning staten tidigare haft varit undermålig. Det är ett underdimensionerat system, det är underfinansierat från staten. Det gör att man hamnat i ett sorts trångmål, och behövt använda tvångslösningar.

Konsekvensen av den uppkomna situationen blir att de boende man tar fram riskerar att bli både sämre och dyrare.

När Migrationsverket inte har tillräckligt många lägenheter för migranter finns det särskilt en vinnare, Bert Karlsson, tidigare ledare för främlingsfientliga och invandrarfientliga Ny Demokrati. Karlssons företag Jokarjo mångdubblar sin vinst och omsättning. Första halvåret i år fakturerade man Migrationsverket över 130 miljoner kronor (45 miljoner samma tid 2014). Näst störst är Attendo med 42 miljoner.

Vi ökar hela tiden, säger Bert Karlsson till DN. Och det är ”ändå ingenting mot de som tar emot ensamkommande barn”.

Ansvarig minister är Ylva Johansson (S). Hon menar att lagstiftningen fungerar bra och bedömer att även kommunerna tycker att fördelningen fungerar väl.