Nej till NATO

645@70

Nya moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att Sverige ska utreda Nato-medlemskap och verkar helt gå i Carl Bildts fotspår. I dag börjar Folk och Försvars rikskonferens.

fosa15-ad-5dad1ae3

Folk och Försvars årliga rikskonferens inleds på söndagen traditionsenligt i Sälen. Några  av hökarna i svensk försvarspolitik har redan bränt av sina Nato-vänliga mörsare på tidningarnas debattsidor.

På debattsidan i Dagens Industri skrev Carl Bildt (5/1) att ”neutralitetsförhoppningens dagar är entydigt förbi”. Han pekade framförallt på den ”ryska faran” men lyckades också redan före händelserna i Paris i veckan måla upp en risk för ”att vi står inför den muslimska arabvärldens motsvarighet till vårt Trettioåriga krig”. Bildt slår också fast att FN är förlamat i vår tids ödesfrågor.

Om så är fallet är Bildt själv en av de ansvariga. Under åtta år av Allianspolitik tappade Sverige engagemanget för FN och prioriterade Nato, särskilt den svenska Natoledda insatsen i Afghanistan, vars miljardsatsningar så här i efterhand borde  ifrågasättas.

Afghanistans problem löstes inte av det långa krig som George W Bush inledde mot talibanerna efter den elfte september, snarare tvärtom. Bush borde – om det fanns rättvisa i världen – ställas inför rätta vid Krigsförbrytartribunalen i Haag, för folkmord och för att militärt ha slagit sönder ett land – i stället för att genom FN-ledda insatser bygga upp det, ge människor, trygghet, arbete och välfärd.

På lördagen valdes Anna Kinberg Batra till ny moderatledare. I sitt första tal som nyvald partiledare gick hon vad gäller Nato helt på Bildts linje och vill att Sverige ska närma sig Nato och utreda ett svenskt Natomedlemskap.

Svenska FN-förbundet krävde i en artikel på lördagen på Brännpunkt i Svenska Dagbladet genom Aleksander Gabelic, ordförande, och Linda Nordin, generalsekreterare, att Sverige ska dra sig ur den kostsamma EU-snabbinsatsstyrkan och styra om resurserna till FN. De båda författarna betonar i sin artikel att Sverige som ”humanitär stormakt” måste ta sitt ansvar för Förenta Nationerna.

”Brett och långsiktigt arbete i FN för fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter gynnar säkerheten globalt och i vårt närområde. Sverige måste tillsammans med övriga EU-länder ta konsekvenserna av misslyckandet för stridsgruppskonceptet och ompröva fokuseringen på resultatlösa EU-projekt. I stället bör vi, också från ett nationellt säkerhetsperspektiv, använda de verktyg för internationell fred och säkerhet som finns inom ramen för Förenta Nationerna.”

Som Natomedlem kommer Sverige att bli involverat i framtida konflikter och krig på ett annat sätt än under en lång tradition av fred och alliansfrihet. Ett litet land som Sverige blir inte säkrare genom militär upprustning och strategier som inkluderar Nato-kärnvapen. Nej, tvärtom. Det är också de flesta svenskar starkt medvetna om. De små steg som utan öppen debatt fört Sverige längre och längre in i Natos strukturer är odemokratiska.

Fotnot: Läs mera i den nyutkomna debattbokenBevara alliansfriheten. Nej till Nato-medlemskap”, Celanders förlag. En av författarna, Pierre Schori, kommer till Helsingborg på ett möte den 2 mars.

 PS. För övrigt är det långt från herrarna Bildts och Gustav II Adolfs Lützen till dagens realiteter i Irak, Afghanistan och Gaza.