Taggtråd och gränskontroller

alf-788x444

”Det är inte flyktingar som skapat katastrof!”, skriver Alf Svensson, som anklagar ”de svenska politiska partiledningar [som] hänger sig åt racet att vara först i tv med att presentera hur medmänniskor ska motas bort, stoppas och skickas tillbaka.”

Alf Svensson, veteran och mångårig partiledare för kristdemokraterna, går på DN debatt till ett svidande  angrepp mot den svenska hanteringen av flyktingkrisen:

”Nu orkar jag inte vara tyst längre. Frågan vi behöver ställa oss i dag är: Ska jag ta vara på min broder? I stället vänder nu politikerna ryggen till, vevar ut taggtråden, inför gränskontroller. Det är för tyst, alldeles för tyst, om de värden som är civilisationens. ”

”Finns det ingen partiledare som vågar eller vill tala om västerländska, jag fortsätter att kalla dem kristna, värderingar?”, undrar Alf Svensson  och det är lätt att hålla med honom.

”Det är inte flyktingar som skapat katastrof!”, fortsätter Svensson. Men just så verkar det många av de politiska utspelen, att flyktingarna är problemet, liksom Sveriges ansträngda ekonomi. KD:s nuvarande fundamentalistiska partiledare Ebba Busch Thoor och moderata Anna Kinberg Batra hör till de politiker som gått fram som stenkrossar över allt vad humanistiska värderingar heter i sammanhanget.

Svensson skriver: ”Och svenska politiska partiledningar hänger sig åt racet att vara först i tv med att presentera hur medmänniskor ska motas bort, stoppas och skickas tillbaka. Till vad? Det berättar ingen. Det finns inte med bland punkterna på pressmeddelandet.”

Stefan Löfvens tal om ”ordning och reda” fick en obehaglig belysning i SVT, där man intervjuade en syrisk flyktingfamilj. Pappan hade pass och kunde släppas in i Sverige medan hustrun och barnen saknade papper och därför skulle avvisas. Jag vet inte hur det gick med familjen, men uppenbart ställdes byråkratiska principer mot självklar humanism och asylrätt i Genèvekonventionens anda. I konventionen står ingenting om att flyktingar bara ska få asyl om de har pass.

Jag tar med hjärtat till mig det som Alf Svensson skriver, utom i ett avseende, han lägger skulden för krigen och flyktingsituationen på  ”mördaren och diktatorn i Syrien, Assad, imperiebyggaren Putin och islamistiska fanatiker som dödar urskiljningslöst”.

Assad och Putin bär sitt ansvar, visst, men de huvudansvariga för flyktingkrisen är George W Bush och Tony Blair  och deras krig i Irak. Sverige bär sin beskärda del av ansvaret efter insatserna i Afghanistan och Libyen.

Bilden på Alf Svensson har tagits av TT.

En reaktion på ”Taggtråd och gränskontroller”

  1. Oj oj oj! Jag kan bara bekräfta vad Sören citerar och kommenterar men vill lägga till min egen frustration när jag dagligen läser om detta problem. Det verkar som om en jordbävning drabbat oss fast det är en piss i havet för det ansvar vi måste ta när flyktingar knackar på vår dörr för ett tak över huvudet. Att det i svenska media totalt skuggas vem som drog igång hela stöket i denna världsdel stör mig. Inte ett ljud från MP, V eller Sossar om att NATO har ett ansvar. Sen många år tillbaka är det ju deras kaus vi nu ser i våra ögon och är det nu så belastande för svensk ekonomi så hade det varit på plats att skicka en nota till NATO – men inte ett ljud från MP, V eller S om detta. Detta är min frustration som jag vill lägga till med hopp om nya friska tag i svensk politik.

Kommentarer är stängda.