Gör 8 mars till en dag för fred och nedrustning

12239907_1042185625832160_7472122057704986736_n

Gudrun Schyman talade i Helsingborg om ”Ja till fred! Nej till Nato!” Foto: Feministiskt initiativ i Helsingborg.

”Folk oroas över Putins muskelövningar. Klart vi måste reagera. Men varför med militär upprustning? Det tycker inte vi i FI.”

FI:s Gudrun Schyman besökte Helsingborg i veckan och talade i Röda Kvarns fullsatta café om ”Ja till fred! Nej till Nato!” Arrangör var den lokala gruppen Feministiskt Initiativ i Helsingborg.

”FI arbetar med ett nytt säkerhetsbegrepp, från territoriell säkerhet till mänsklig säkerhet”, sa Gudrun Schyman. Och fortsatte:

– Stormakterna i den rika världen har monopol på högteknologiska vapen, som säljs till områden med konflikter och krig som inte löser några problem, bara skapar förstörelse och flyktingar.

Våld löser inga problem. ”Våld används för att vinna makt och kontroll. Vi måste arbeta för fred med fredliga medel. Man kan inte skapa fred med våld, lika lite som man i privata relationer kan slå sig till kärlek.”

Sverige ska inte skriva under Värdlandsavtalet, än mindre gå med i Nato.

­ – Sverige kan som alliansfritt land vara en aktör för fred och för avmilitarisering av konflikter, en röst för ett annat sätt att tänka. I stället har vi i dag blivit en aggressiv vapenexportör som gärna säljer vapen till fattiga länder.

Gudrun Schyman påminde om Kvinnornas fredssöndag den 27 juni 1915, då kvinnor samlades över hela landet i protest mot kriget och då 90 000 kvinnor skrev under en resolution mot kriget. Här en länk till Elin Wägners Föredrag på Kvinnornas fredssöndag 1915.

– Inspirerade av 1915 vill FI göra den 8 mars i Sverige nästa år till en manifestation för fred och nedrustning. Vi måste plocka fram banderollerna från 80-talet ur garderoberna och åter i protest gå ut på gatorna.