Inga snabbtåg till Helsingborg

1280px-TGV_train_in_Rennes_station_DSC08944

Varför har Helsingborg så miserabla tågförbindelser?

Det har varit Nordisk infrastrukturkonferens på Dunkers i Helsingborg rapporterar HD. Med höghastighetståg kommer man att kunna resa från Malmö till Stockholm på 2,5 timmar, med stopp i Skåne i Lund och Hässleholm.

Tågen går Helsingborg förbi, vilket inte är någon större katastrof – om man planerar för anslutande snabba tågförbindelser till Hässleholm eller Lund.

Som det är i dag är anslutningar och byten till stockholmstågen bedrövliga i både Lund och Helsingborg, med långa väntetider och miserabla eller inga vänthallar.

Sverige kommer att förändras med de nya snabbtågen, som i många fall både blir mera miljövänliga och snabbare än flyget. Det handlar om jobb och studier och pendlingsmöjligheter och annat. De orter som har dålig kontakt med det nya nätet kommer att halka efter i utvecklingen.

Läget för Helsingborg i dag är riktigt illa för järnvägen. Tågförbindelserna till Göteborg kan bli ok med en nya tunneln. Men förbindelserna med Stockholm är miserabla. Det går fortare att resa från Köpenhamn till Stockholm än från Helsingborg. Och den regionala trafiken med Öresundståg och pågatåg har visserligen täta avgångar men dras med ständiga problem och går inte att lita på.

Nyligen skulle jag ta tåget till Kastrup och flyget. Tåget från Helsingborg var tjugo minuter försenat och färden avbröts i Malmö. Nästa tåg från Malmö gick till Hylie men inte längre. Kom till Kastrup en timme försenad. Dålig information, förvirrade och maximalt stressade resenärer, en parodi på en tågresa.

Bilden: Franskt snabbtåg – TGV – i Rennes. Foto: David Monniaux/Wikipedia.