De rikaste och de fattigaste

De 80 rikaste

De 80 rikaste i världen äger mer än halva jordens befolkning, enligt Oxfam. De rikas förmögenheter har fördubblats på fyra år.

klyftor-jpg

World Economic Forum i Davos inleds i morgon onsdag i schweiziska Davos. Världens ledande politiker kommer samman med en krets av världens rikaste personer. Man ska diskutera det ekonomiska läget i världen och är, heter det, ”committed to improve the state of the world”.

Lagom till konferensen publicerar den brittiska hjälporganisationen Oxfam sin bild av läget i världen. Oxfam konstaterar att klyftorna mellan rika och fattiga accelererar.

En miljard människor lever på under tio kronor om dagen. Samtidigt har de kopiöst rika blivit kopiöst ännu rikare.

De 80 rikaste personerna i världen har från 2010 till 2014 fördubblat sina tillgångar. Deras samlade förmögenhet är nu större än hela den fattigare hälften av jordens befolkning, hävdar Oxfam.

Den franske ekonomen Thomas Piketty  varna för att vi är på väg tillbaka mot 1800-talets nivåer av ekonomisk ojämlikhet.

Många av de 1.645 dollarmiljardärerna  har ärvt sina förmögenheter. En femtedel äger banker och försäkringsbolag. Man använder flitigt sitt kapital för att köpa politiskt inflytande. Under valet i USA 2012 satsade man fyra miljarder kronor i kampanjbidrag. En motsvarande summa användes 2013 till arvoden åt lobbyister i både Brüssel och Washington.