Köper staden Folkets hus?

Folkets-hus_6565

Helsingborgs stad har en unik möjlighet att genom att köpa Folkets hus ge Hesingborgs fria kultur ett efterlängtat hus – och samtidigt stadsdelen Söder ett kulturellt centrum. Men man tvekar.

ABF har nu lämnat över försäljningen av Folkets hus till en mäklare, rapporterar SVT Helsingborg. För tio år sedan såldes huset av Helsingborgs stad till ABF för 9,3 miljoner. Det borde vara läge för stan att köpa tillbaka byggnaden och därmed inleda en rehabilitering av stadsdelen Söder och samtidigt ge den fria kultur, som man nu utlovar verksamhetsstöd, ett hus att husera i.

ABF:s ordförande Kent Härstedt berättar att man ”skickat en signal” till staden, om de nu skulle vara intresserade.

Kulturförvaltningen har tidigare sagt sig vilja skapa ett hus för den fria kulturen på Söder. Men kulturnämndsordföranden moderate Kristian Anderson värjer sig:

– Där är många fördelar men jag tror inte Folkets Hus är med bland spekulationerna eller rekognosceringarna nu, det tror jag inte …

Andersson argumenterar inte. Det är svårt att förstå vad han menar. Allt talar för att Folkets hus skulle vara idealiskt för den fria kulturen i Helsingborg. Här finns 3 000 kvadratmeter lokaler, A-salen med scen och plats för 300 besökare, en historisk Helsingborgsmiljö. I B-salen på bottenvåningen i markplan håller redan Helsingborgs främsta fria teatergrupp Stumpenensemblen till.

Läget är perfekt, i hjärtat av Söder. Om stan köper huset för 10 miljoner finns det förutsättningar för låga föreningshyror och lokaler med atmosfär och historia.

Allt talar för Folkets Hus som centrum för den icke-institutionella kulturen i Helsingborg, den fria kultur som äntligen 2016 skulle få en chans att verka under rimliga villkor som på andra platser och skulle kunna göra Helsingborg till den vitala mötesplats som det talas om i Vision 2035 och samtidigt en bättre stad för yngre generationer.

Jag förstår ärligt talat inte ett jota om hur man tänker på kommunen – om man missar det här unika tillfället.

Bilden ovan från julmarknaden december 2015 i Folkets Hus A-sal. Bilden härunder ett gammalt vykort.

Folkets hus

En reaktion på ”Köper staden Folkets hus?”

  1. Måtte Sörens tankar bli verklighet. Huset, Platsen och Historien har sin givna plats.
    Personligen minns jag att vi fick en friplats just där när vi startade en teatergrupp i början av 70-talet. Huset var vår borg där vi övade och repeterade innan vi drog ut till skolor, ungdomsgårdar eller till pensionärsföreningar med ”Bakvända Sagor” eller andra spektakel.
    Låt Folkets Hus fortsätta vara den smältdegel och mötesplats det alltid varit!

Kommentarer är stängda.