I de sociala nedrustningarnas tid

Spar-GunnarB

Annica Carlsson-Bergdahl och Gunnar Bergdahl har tillsammans gjort kortfilmen Spår, som premiärvisats under pågående Göteborgs filmfestival.

I kortfilmen Spår följer kameran under 14 minuter järnvägsspåren genom det svenska landskapet under dygnets och årets skiftande tider. Perspektivet är lokförarens utsikt från ”världens vackraste kontor”, där tåget rusar fram med 200 km/timmen.

Bilderna tar betraktaren med på en resa på liv och död. Det handlar om de människor som tar sitt liv genom att ställa sig på spåren eller kasta sig framför ett tåg och om hur lokföraren drabbas.

I intervjuer berättar lokförare (utanför bild) om sina erfarenheter och känslor efter sådana traumatiserande händelser, erfarenheten som ofrivillig bödel. I filmarnas presentation heter det:

”Med ca 80 självmord på spåren varje år är den plötsliga döden en ständig medpassagerare i hytten. Vi hoppas att dessa samlade berättelser, i sin poetiska form, ska öka empatin och därmed insikterna om ett samhälle där det är närmast tabu att tala om självmord och där alldeles för många människor lämnas utanför i de sociala nedrustningarnas tid.”

Annica Carlsson-Bergdahl är journalist, författare och kulturproducent. Hon har gjort filmen tillsammans med sin man Gunnar Bergdahl, som under tio år var kulturchef på Helsingborgs Dagblad och som fått en Guldbagge för ”Ljudmilas röst” 2002 (om Tjernobylkatastrofen, pris för bästa dokumentär). Gunnar var 1993-2002 chef för filmfestivalen i Göteborg.