På lettisk kolchos och bland isländska får

Nedslag på filmfestivalen i Göteborg: lettiska Dawn, om kolchosen Gryningen under Sovjettiden, och  isländska Bland män och får.

Den lettiska regissören Laila Pakalninas  svartvita film Dawn, skildrar kolchosen Gryningen i sovjetrepubliken Lettland. Pakalina, utbildad på filmskolan i Moskva, arbetar i en rysk tradition från Eisenstein och Tarkovskij.

Dawn

I filmen, som visas under den pågående filmfestivalen i Göteborg,  utforskar Pakalnina sovjetiska myter med ofta absurd satir över ett omänskligt samhälle. Hennes bildberättande är storslaget med långa tagningar, suveräna masscener, ett organiserat kaos, där en knubbig grabb filmen igenom jagar en flicka med änglavingar.

Helt annorlunda är isländska ”Bland män och får”, ett drama om två fårfarmande bröder i en avlägsen naturskön dal. Det är lång mellan gårdarna. När en gård drabbas av en smittsam fårsjuka som tvingar fram nödslakt.

Man-och-far

– Här lever många närmre sina får än andra människor, sa regissören Grímur Hákonarson, på plats i Göteborg.

Han berättar att det var svårare att hitta rätt får till filmen (vana att umgås med människor utan att störas av filmproduktionen) än rätt skådespelare.

Filmen bygger på verkliga händelser. Fårsjukdomen skrapie har varit ett stort problem på Island.

– Under 90-talet tvingades hundratals farmer till massakrer på sina får.

Filmen får svensk biopremiär den 8 april.