Russofober, okunnighet, kapprustning

Kizhi_9210+

Det digitala veckobrevet Ryska Posten informerar om vårt nära grannland Ryssland.

Ryssland är vårt nära grannland – vare sig vi vill eller inte. Geografin går inte att ändra på, inte ens om Sverige skulle gå med i den västliga militäralliansen Nato och skylla på ”hotet från Putin”.

Okunskapen om det som sker i Ryssland är bedrövlig. En källa till informerad kunskap ger författaren Stefan Lindgren som regelbundet publicerar veckobrevet ”Ryska Posten”, med aktuella nyheter i notisform om Ryssland.

Läser om ett nytt stort privatiseringsprogram, som ska ge intäkter och bidra till ekonomiska strukturförändringar. Det handlar om försäljning av stora statliga företag som oljebolaget Rosneft, VTB Bank, det ryska järnvägsbolaget, sjöfartsjätten Sovkomflot och flygbolaget Aeroflot. Finansdepartementet hoppas på intäkter på 84 miljarder svenska kronor, kritiker hävdar att det kanske bara blir hälften.

Ryska Posten citerar USA:s försvarsminister Ashton Carter som i förra veckan kungjorde att USA kommer att fyrdubbla utgifterna för stöd till Nato i Europa, för utplacering av militär utrustning i Östeuropa för att innesluta Ryssland.

USA:s hela militärbudget för budgetåret som börjar 1/10  2016 blir 582,7 miljarder dollar, jämfört med 585 miljarder för innevarande år. Rysslands militärbudget 2016 är 3 145 miljarder rubel, eller 40,7 miljarder dollar i dagens dollarkurs.

USA:s militärbudget är därmed 14 gånger större än Rysslands.

Nyhetsbrevet återger också en granskning av vad de amerikanska presidentkandidaterna har att säga om Ryssland, gjord av Washington Post-medarbetaren Dominic Basalto. Han rangordnar de elva ledande kandidaterna efter deras russofobi och börjar med den värste:

1: Marco Rubio (rep)
2: Chris Christie (rep)
3: John Kasich (rep)
4: Ted Cruz (rep)
5: Hillary Clinton (dem)
6: Carly Fiorina (rep)
7: Jeb Bush (rep)
8: Ben Carson (rep)
9: Rand Paul (rep)
10: Bernie Sanders (dem)
11: Donald Trump (rep)
Läs hela Basultos analys här.

Fotnot: Det digitala veckobrevet Ryska posten kostar 250 kr/år och kan beställas via hemsidan.

Bilden: Träkyrkan på ön Kizhi i Onegasjön i ryska Karelen är upptagen på Unescos Världskulturarv. Bilden tog jag själv under ett besök där i höstas.

En reaktion på ”Russofober, okunnighet, kapprustning”

  1. Jag har en känsla av att det pågår krigsförberedelser liknande propagandan före första och andra världskriget. Ryssland är målet även denna gång. U-båtar ”upptäcks” nästan i Stockholms skärgård. I brist på bevis målar kvällstidningarna upp bilder på ”hur det skulle kunna se ut”. En rysk flygkränkning blir stora rubriker trots att NATO-kränkningarna är 4 av 5 men knappast får en kommentar.
    I nio av tio dagstidningar är ledarsidorna fyllda med ryssfobi och på nyhetssidor kan man läsa om någon amerikansk specialistpsykolog som studerat videofilmer på Putin. Hans resultat: Den mannen är psykopat. Jo tack, jag betackar mig för denna journalistik. Ren och skär krigspropaganda.
    Enda sen Napolion har Väst vela äta upp Ryssland men alltid bitit i gräset. Inte EN gång till är mitt svar då jag är mer oroad över NATO:s aktiviteter runt om på denna jord de senaste 20 åren.

Kommentarer är stängda.