Middag: 2 skivor bröd, 1 äpple, 1 glas vatten

rtr_refugee_camp_04_jc_150910_4x3_992

Flyktingmottagandet i Ungern, dit Sverige utvisar asylsökande, är fängelseliknande och omänskligt.

Mohammad, pakistansk flykting som utvisats till Ungern från Sverige,  och hans svenska kontaktperson har daglig kontakt.

Mohammad, namnet är fingerat, har fått rejäl tandvärk, berättar kontaktpersonen. Mohammad får besked om att den enda hjälp han kan erbjudas är att man drar ut tanden.

Genom tjat på psykologen i flyktinglägret får han veta att det kanske skulle gå att få en hjälporganisation att betala för en vanlig fyllning av hålet. Han skulle också själv kunna betala, men har inga pengar.

– En gång i veckan kommer den ungerska polisen och gör razzia. De river upp allt som finns i rummen och lägger det i en enda hög, med allas sängkläder, underkläder och kläder blandade. Jag frågade vad de letade efter, men fick inget svar.

Ungerska Migrationsverket har nu intervjuat Mohammad, som ännu en gång fick berätta hela sin historia. Nu talar man om att utvisa honom till Tyskland, där han bott och arbetat i tre år. Han fick tolk till mötet men ingen juridisk hjälp. Hans fall bollas mellan länderna. Ungern vill bli kvitt honom, liksom tidigare Sverige. Är han välkommen någonstans?

Mohammads svenska kontaktperson gläder sig åt att posten går fram. Hon har sänt mat, värktabletter, en mp3 spelare, ett fia-spel, hårshampoo och annat som inte erbjuds.

Maten i lägret är bedrövlig. Så här kan det se ut:                                       Frukost: 2 skivor bröd, 1 litet glass mjölk                                                               Lunch: 2 skivor bröd, nudlar, 1 glas vatten                                                            Middag: 2 skivor bröd, 1 äpple, 1 glas vatten

Flyktingar som utvisats från Sverige till Ungern blir ofta inlåsta under fängelseliknande förhållanden, skrev jag i en tidigare blogg.

Bilden från det ungerska flyktingmottagningscentrat i Roszke, september 2015.