Grönholm, Salongen och de 40 informatörerna

644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined)

Om Salongen i Folkets Hus läggs ner kvaddas det mesta av den fria kulturen i Helsingborg, samtidigt som stadsdelen Söder berövas sin främsta kulturella institution.

4S-large-672x372

Salongen i Folkets Hus på Söder läggs ner, skriver HD på torsdagen. Det dystra beskedet kommer samma vecka som HD:s grävande reportrar avslöjat hur Helsingborgs stad på några år tredubblat den centrala kommunikationsavdelningen, där det i dag arbetar över 40 personer, med en budget på 25 miljoner kronor, varav personalkostnader på 15 miljoner och konsultkostnader på 5,2 miljoner.

Jag går till kommunens hemsida, helsingborg.se för att se hur man där hanterar det dystra beskedet om Salongen. Hemsidan är illa strukturerad. Jag går till Kultur och vidare till ”Uppleva och göra”, vad nu det står för. Inte ett ljud om Salongens situation – och inte heller, vad jag kan se, ett ord om de arrangemang som Salongen genomför i början av 2015. Irrar vidare till Föreningar (via Kultur) och kommer till en sida som illustreras av några schackpjäser och ett par händer som spelar monopol.

Men herregud, vad gör  cheferna Grönholms och Jardenbergs 40 informatörer? Borde de inte informera helsingborgarna om situationen för Salongen, Helsingborgs mest angelägna fria kulturyttring? Finns det ingen av de 40 informationsrövarna som kan berätta vad en nedläggning av Salongen innebär för kulturen i den redan så diskriminerade stadsdelen Söder.

Eldsjälen Jeanette Sollén (bilden), har varit konstnärlig ledare för Salongen, under ekonomiskt ytterst knappa förutsättningar. Man har sökt ett treårigt verksamhetsstöd, men inte fått något svar. Därför har ABF sagt upp föreningens hyreskontrakt till den 15 februari.

Salongen har sökt stöd på  sammanlagt cirka fyra miljoner för de tre kommande åren. Förra året genomförde man 150 arrangemang. Siffran kan jämföras med det budgeterade underskottet för Arenan 2014, 70 miljoner kronor. Och med de 400 miljoner som politikerna vill låna för att bygga om och piffa upp fotbollsarenan Olympia.

Fotnot: Mannen med (de tänkande??) pratbubblorna ovan är Helsingborgs kommunikationsdirektör Micco Grönholm. Och bilden härunder med den intressanta powerpointbilden visar Joakim Jardenberg, som ansvarar för Helsingborgs stads internet.

???????????????????????????????

En reaktion på ”Grönholm, Salongen och de 40 informatörerna”

  1. Raderad kommentar av misstag.
    Fick oväntat närmare 50 inlägg skräppost, de flesta på kinesiska, på den här bloggen. När jag gick igenom det som kommit in råkade jag av misstag radera den enda kommentaren som hade substans och hade med ämnet att göra. Ledsen, sänd den gärna igen!

Kommentarer är stängda.