Julia och Nattpappan

Juliaoch Nattpappan

PÅ SVT:s Öppet Arkiv finns ett stort utbud av gratis TV-program, som Stellan Olssons familjeserie Julia och Nattpappan från 1971.

SVT:s Öppet Arkiv är en skattkammare och en tidsbrunn. Att titta på äldre TV-program kan bli till en spännande tidsresa, som uppväcker egna minnen men också förmedlar bilder och atmosfär från andra tider.

Stellan Olssons ”Julia och Nattpappan” med Peter Schildt i huvudrollen, visades i TV i åtta halvtimmeslånga avsnitt före och efter årsskiftet 1971/72, som en svensk familjeserie. Nu finns alla avsnitten gratis tillgängliga på Öppet arkiv. Titta här.

Filmen är till stor del inspelad i Ängelholm. En nattarbetande ensamstående sjuksköterska (Siv Sommelius) behöver inte en dagmamma men väl en nattpappa. Peter Schildt får jobbet och mellan honom och flickan Julia (Mona Eng) uppstår en speciell relation.

Många av rollerna i filmen spelas av amatörer, ofta personligheter från den tidens Ängelholm. En av dem är konstnären Nils-Ingvar Nilsson som tecknar av rivningshotade hus. Ett av dem är den f d patriciervilla som en grupp i filmen vill rädda från rivning  för att göra villan till ett allaktivitetshus. Just så som det kunde gå till på 1970-talet.

Originalmusiken till tv-serien skrevs av Arne Olsson och framfördes av jazzgruppen Vieux Carré. Stellan Olsson regisserade och skrev manus tillsammans med Maria Gripe.

Två anda dramaserier av Stellan Olsson finns också tillgängliga på Öppet Arkiv, båda i sex timslånga avsnitt.

Här finns dramadokumentären Jane Horney (1985), om den äventyrslystna svenskan, som möjligen var tysk spion och avrättades av den danska motståndsrörelsen 1945, med Ewa Carlsson i titelrollen.

Yasemin på flykt från 1992 finns här. Serien handlar om mötet mellan den turkiska invandrarflickan Yasemin och Patrik, son till ordföranden i det rasistiska Framtidspartiet. Mötet mellan de två blir politiskt sprängstoff.

I rollerna bl a Suzan Ayvaz-Karlsson (bilden) och Anders Granström.

yasemin2-0-jpg