Findus och Miljardären

Findus

noam-gottesman_416x416

Hedgefondmiljardären Noam Gottesman, en av USA:s rikaste, är huvudägare i Nomad Foods, som lägger ned Findus i Bjuv. Hans förmögenhet var i går 16,4 miljarder kronor.

Någonstans i en före detta isfabrik i New York bor hedgefondmiljardären Noam Gottesman. Det är han som ytterst står bakom nedläggningen av Findus i Bjuv, som huvudägare av Nomad Foods, moderbolaget till Findus.

Den 55-årige Gottesman är USA:s 810:e mest förmögna miljardär, skriver tidskriften Forbes, som gör upp listor på sånt. Det har gått riktigt illa för honom under det senaste året. 2015 var han nr 293 bland USA:s rikaste.

Stackars Gottesman, hur ska det gå för Noam Gottesman?

Hans uppskattade förmögenhet den 6 april 2016 är ”bara” 16,4 miljarder svenska kronor.

NomadFoods

Kanske beror det åtminstone delvis på att aktien på Nomads Foods har mer än halverats från sommaren 2015 till januari 2016, enligt Bloombergs.

Har Noam Gottesman någonsin satt foten i Bjuv? Det skulle förvåna mig. I den sfär där miljardärer som han rör sig är spekulationer allt och verklig produktion ingenting värt, inte heller ansvar för anställda och för produktionens kvalitet.

Många undrar varför Nomad Foods lägger ner Findus, inget tydde på att företaget gick med förlust.

Genom Gottesman och hans Nomad Foods, registrerat i det brittiska skatteparadiset Jungfruöarna, finns ett direkt samband mellan Findus i Bjuv och den sfär av USA:s rikaste miljardärer, som inte bara är kopiöst rika utan också har ett ofantligt inflytande på USA:s politik – och som inte är roade av att betala skatt.

ElevenMadison

Noam Gottesman har stor aptit på mat, skriver Forbes, åtminstone på mat som investering. Han äger 150 Burger King franchiseställen och har sex trendiga restauranger i New York, däribland Eleven Madison Park, som fick tre Michelinstjärnor året efter det att Gottesman köpt stället. Vinlistan upptar 191 sidor.

Nomad Foods (som äger och lägger ner Findus) är ett investeringsbolag grundat 2014, som 2015 köpte Iglo Group (känt för Birds Eye djupfrysta produkter, särskilt fiskpinnar för barn).

Gottesman byggde sin förmögenhet på hedgefonder och arbete med Londonbaserade GLG Partners, länge ett dotterbolag till Lehman Brothers, vars konkurs satte igång den globala finanskrisen 2009.

amazinghouse6

Finanskrisen ledde till att Gottesman sålde sitt hem (bilden) i London för 117 miljoner£ eller 1,3 miljarder SEK. Köpare var Storbritanniens rikaste person, den indisk-ättade Lakshmi Mittal, ägare till en av världens största stålindustrier. Priset gjorde byggnaden till den dyraste privatbostaden i London.

Nu bor Noam Gottesman åter mondänt och ganska coolt i en ombyggd isfabrik på Nedre Manhattan. Han gifte sig i maj 205 med Bianca Dueñas, försäljningschef för den italienska modefirman Reed Krakoff.

splash_final

Gottesman är också konstintresserad, son till mångårige ordföranden för Israels museum. Han äger verk av Francis Bacon, Lucian Freud och Andy Warhol och räknas till de 200 personer i världen som investerar mest i konst.

Nedläggningen av Findus i Bjuv handlar inte om lönsamhet eller överkapacitet. Den är en knäpp med fingrarna inne från den globala kapitalismens centrala rum som genom ekonomins ekokammare förvandlas till undergång i ekonomins periferi.

Där sargas samhället Bjuv illa när 450 Findusanställda varslas om uppsägning. Att de blir arbetslösa rör knappast Noam Gottesman i ryggen. Det ingick antagligen i förutsättningarna för 2015 års köp av Findus.

Nomad Foods och Gottesmans ekonomiska förlust genom nedläggningen av Findus i Bjuv kan säkert förvandlas till vinst med hjälp av smarta advokater på Jungfruöarna.

Fotnot: 29 dollarmiljardärer finns listade i Panamadokumenten, uppger Uppdrag granskning på onsdagskvällen, utan att nämna några namn.