Klockan klämtar för Bjuv

Klockringning-Findus

Bjuv demonstrerar i dag i protest mot nedläggningen av Findus.

I dag ringer kyrkklockorna i Bjuv från klockan tolv, på samma vis som kyrkklockor i alla tider ringt för att varna människor i ofärdstider och krig.

Hemingways ”Klockan klämtar för dig” skildrar det spanska inbördeskriget och publicerades i USA 1940 och i Sverige 1941, då världskriget var ett faktum. Spanska inbördeskriget var ett förebud till det andra världskriget.

I dag kommer tusentals människor att demonstrera för att ”rädda Findus”, i protest mot att ägarbolaget Nomad Foods beslutat sig för att lägga ner all produktion i Bjuv, med mycket oklara besked om varför. Kyrkklockorna i Bjuv kommer att ringa mellan 12.00 och 12.10.

Många påverkas av det som sker. 450 anställda mister sina jobb. Deras familjer drabbas. Alla andra som varit kuggar i maskineriet kring Findus produktion berörs. Huspriserna kommer att falla. Samhällsservicen kommer i gungning.

Nomad Foods hantering av Findus i Bjuv är en övertydlig bild av maktens och maktlöshetens strukturer i vår värld.

62 personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning, enligt den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Den rikaste procenten i världen har mer tillgångar än resten av världen. Ökningen av klyftorna mellan fattiga och rika går fortare och fortare.

Dessa 62 personer har sedan 2010 ökat sina tillgångar med 500 miljarder $. Tillgångarna hos den fattiga hälften av jordens invånare har under samma tid sjunkit med 1000 miljarder $.

Findus huvudägare, dollarmiljardären Noam Gottesman, hör till jordens rikaste. 2015 var han nr 293 bland USA:s rikaste, enligt Forbes.

Jag har skrivit om honom i två tidigare bloggar, här och här. Hans bolag Nomad Foods är registrerat i skatteparadiset Jungfruöarna.

Hemingways Klockan klämtar för dig handlar om det spanska inbördeskriget och förebådar andra världskriget, efter Franco följde Adolf Hitler.

Vad förebådar nedläggningen av Findus i Bjuv?

Även om liknelsen kan verka långsökt är det som sker i Bjuv den mest konkreta påminnelse om hur orättvisorna i vår värld skenar och om att de så kallade ”skatteparadisen” är ett globalt hot mot demokrati och utveckling.

Oxfam beräknar att storföretagens skatteflykt kostar världens fattigaste länder över 100 miljarder $ varje år i form av uteblivna skatteintäkter. Det är pengar som skulle kunna gå till utbildning, sjukvård och andra samhällstjänster.

Mellan 2000 och 2014 har investeringarna i skatteparadis nästan fyrdubblats.

För den lilla kretsen av världens rikaste tycks inga lagar och regler gälla. Också total hänsynslöshet utan argument.

Min fråga är om Findus i Bjuv bara är början till något än värre?  Eller om det som sker till slut skulle kunna leda till förändring?

Fotnot: Demonstrationen inleds lördag 9.4 kl 11.30 med samling vid Varagårdsskolan. 12.00 avmarsch till Folkets hus. Talare: Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, Jonas Sjöstedt, partiledare för vänsterpartiet, Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs, Anders Månsson, kommunalråd i Bjuv (S) och Kent Ahlgren, ordförande Livsklubben, Findus Bjuv.

3 reaktioner på ”Klockan klämtar för Bjuv”

  1. Skandalen är inte mindre för att den sker i ett liten by som Bjuv. Den skall jämställas med skatteflykten till Panama där de rika placerar sina pengar för att komma undan skatt. I det här fallet vill rika människor råna Sverige på en väl fungerande livsmedelsindustri. Planerat ? Tanken är inte långt borta då bolaget köptes in bara för några månader sedan. Planeringen känns som om den gjorts för att rika aktieägare ska tjäna mer pengar och bli av med konkurens. Så fult att säga upp människor så känslokallt. Ett väl fungerande bolag ska inte gå att säga upp på det här viset. Det måste uppvisas att bolaget inte fungerar ekonomiskt i så fall. Utan egen livsmedelsindustri så har Sverige inget försvar. Hur skall vi försvara oss om vi inte kan äta oss mätta. Man ska inte kunna äga livsmedelsindustri i Sverige och lägga ner utan att Svenska staten varit med i förhandlingarna. Livsmedelsindustrin skall ingå i det svenska försvaret vilket gör att det inte blir så lätt att lägga ner den utan verkliga skäl. Utan mat inget försvar. Svensk mat är bra för svenskar, mindre gifter och därmed mindre problem med allergier.
    För övrigt se över hur svensk livsmedelsindustri säljes ut. Allt hänger samman. Ingen mjölk från andra länder med deras gifter i mjölken. Inget slaktat kött från slakterier i utlandet med risk för nedsmittat kött, resistenta bakterier. Vår hälsa är mer värd än de ynka vinster som görs. Blir vi sjuka kommer vi kosta staten mycket pengar.

  2. Ett skamlöst beslut fattat i maktens avlägsna enskildhet utan hänsyn till förödelsen för människor och lokalsamhälle.
    Fint att klockorna ringer till samling och att mânga reagerar mot det oacceptabla

Kommentarer är stängda.