Findus ska räddas! Nedläggningen ska stoppas!

Bjuv-demonst 160409

”Findus planerade nedläggning i Bjuv är en katastrof för bygden”, säger vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som vill stoppa nedläggningen, liksom alla de andra talarna på manifestationen i Bjuv på lördagen.

JonasSjöstedt_7764

Mellan 3000 och 3500 personer vandrade på lördagseftermiddagen genom Bjuv, från Varagårdsskolan till Folkets hus och Skateparken bakom – i protest mot att ägarbolaget Nomad Foods , registrerat i skatteparadiset Jungfruöarna, gett besked om att Findus ska läggas ner.

Det var en ovanlig och gripande manifestation och det kändes som om ett helt samhälle genom demonstrationen kom på benen och reste sig efter att ha varit uträknat, ungefär som en boxare som legat utslagen till nio.

Vi var fler i tåget än åskådare som tittade på. Ändå var det lätt att känna att de som stod på trottoaren solidariserade sig med manifestationen genom rockmärken och betagande soliga leenden.

Bjuv-Findus_7762

Ett brukssamhälle i Skåne som under många generationer levt i en givande symbios  med en prestigefylld livsmedelsindustri vaknade till liv. Känslan spred sig genom appelltalen i parken nedanför Folkets hus att det är inte för sent, detta får bara inte ske.

Findus ska räddas! Nedläggningen ska stoppas!

– Fortsätt att vara arga. Vi måste få stopp på rövarkapitalismen, sa Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande.

Bakom manifestationen stod Livsmedelsarbetareförbundet, vars ordförande Hans-Olof Nilsson utlovade en internationell facklig kamp mot Findus ägarbolag Nomad Foods.

Bjuv_7737

Bland talarna fanns också bl a arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Sjöstedt konstaterar i ett inlägg på HD/Sydsvenskans Aktuella frågor att Findus planerade nedläggning i Bjuv är en katastrof för bygden. Han skriver bland annat:

Om Findus lämnar Bjuv borde det finnas ett regelverk och en praxis som gör att företaget måste ta ett större ansvar för det de lämnar efter sig, och samhället ta ett större ansvar för att de lönsamma anläggningarna och inte minst de arbetandes erfarenheter och kompetens kommer till användning.

Sverige måste ha en statlig investerings- och industrialiseringspolitik som bygger en långsiktigt hållbar industri. För dem som drabbas här och nu måste staten göra allt för att möjliggöra en snabb omställning till nya jobb. Det vore ett enormt slöseri att slänga bort den kompetens och de investeringar som finns på Findus i Bjuv. Det svenska samhället kan inte tyst se på när den här typen av nonchalanta ägare fattar beslut som drabbar så många.”

Solen sken över Bjuv den här alldeles speciella lördagen fylld av vrede och kampvilja.

3 reaktioner på ”Findus ska räddas! Nedläggningen ska stoppas!”

 1. Värre blir det. Jag beklagar den negativa skrivningen om ”värre blir det”.
  Så illa är det inte då Du alltid har en röst som kan styra upp detta som den enkla och vanliga skattremedborgare Du är.
  Här kan Du lägga din lilla men betydelsefulla röst som kan växa till en storm.
  http://skiftet.org/kampanj/ttip
  å andra sidan stödjer jag anna:s ide. Köp Findusprodukter nu men blocka allt sådant om denna bissnis blir verklighet i ett senare skede. Det hänger på oss vanliga hederliga svenska arbetare och skattebetalare.

 2. hej
  Nu när vi är många som har viljan att rädda findus och våra lantbrukare, som odlar våra råvaror till er alla vill jag bara säga KÖP SVENSKT.Köp findusprodukter tills nerläggningen är genomförd
  Till regeringen politiker och företagare se till så vi har en levande landsbygd med odlad mark svenskaråvaror svenskt kött.
  Det är de vi vill ha.
  Lagstifta så att det inte går att köpa företag och sen lägga ner för att få bort en farlig konkurent.

Kommentarer är stängda.