Återbesöka Sarajevo efter 23 år

Ny film av Goran Kapetanović om flykten till Sverige från 90-talets krig på Balkan och om att återse det forna hemlandet.

Min faster i Sarajevo”, en ny film av Goran Kapetanović, får biopremiär i sommar. Det är en berättelse om de flyktingar som kom till Sverige under Balkankrigen på 90-talet, men också en reflexion över dagens Sverige och de flyktingar som nu söker sig hit.

Filmen skildrar en man som kom till Sverige som flykting från Bosnien på 90-talet, spelad av Milan Dragišić (pappan i ”Äta sova dö”). Hans dotter (spelad av Julia Ragnarsson från Springfloden) vill veta mer om sina bosniska rötter och lyckas få med sin motvilliga pappa till Sarajevo. Han är bekymrad. Vad kan han berätta för henne? Vad kommer hon att förstå?

Regissören Goran Kapetanović tvingades själv fly hals över huvud från Sarajevo till Sverige när kriget bröt ut 1992:

”Arbetet med filmen var för mig en känslomässig rannsakan på flera olika nivåer. Det var en resa tillbaka i tiden till den plats där jag växte upp, till en stad där jag blev kär för första gången, där jag gick i skolan och mötte mina barndomsvänner. Många av oss som har flytt ett krig pratar inte gärna om det förflutna, men vissa frågor dyker upp när man får egna barn: vilken bild av sitt hemland vill man föra vidare till dem?”

Som förfilm kommer ”Flykting 532” att visas. Filmen handlar om den 12-årige Sevko som ensam flydde till Sverige från krigets Bosnien. I väntan på nyheter från sin familj som blev kvar, pendlar han mellan hopp och förtvivlan.

Efter biopremiären kommer filmerna att nästa sommar visas på SVT. Redan innan dess kommer de att kunna ses via Tri Art.

Filmen produceras av China Åhlander (producent för Äta, sova, dö), som också skrivit manus tillsammans med Goran Kapetanović.

Jag ser fram mot premiären och hoppas att filmen också når Helsingborg. Vi behöver fler berättelser om krigen på Balkan och om de flyktingar som kom hit, också för att bättre kunna förhålla oss till alla de som söker en fristad här från krig och misär i länder som Syrien, Afghanistan och Irak.