Bilder från en arktisk rysk gruvstad

Elena Chernyshova_8199

Den ryska fotografen Elena Chernyshovas ”Days of Night – Nights of day” på pågående Copenhagen Photo Festival visar bilder från den ryska gruvstaden Norilsk. På vernissagen i Bremerholm Transformatorstation fick jag en pratstund med henne.

De par sa position, Norilsk subit un climat très sévère, de type subarctique. C'est l'une des villes les plus froides au monde, beaucoup plus froide que celle de Mourmansk, située elle aussi en Russie sur la même latitude. En période hivernale, chaque déplacement est périlleux et relève de l'expédition. Des lieux de travail se trouvent dans un rayon de 20-30 km en traversant la toundra. Pendant les tempêtes de neige les transports en communs forment de véritables processions de 15-30 bus pour emmener les travailleurs sur les lieux de travail et dans la ville. Si un bus tombe en panne on peut évacuer les passagers dans un autre bus. Ces convois de bus ne partent que 3 fois par jour.

– Jag levde under åtta månader med människorna i Norilsk, berättar Elena Chernyshova. Där är bister vinter under nio månader följd av en kort period av ”sommar”. Människor är utsatta för otrolig press, i kyla, mörker och isolering. Det är långt till närmsta stad, dit det är svårt att resa. Och få besökare från andra delar av Ryssland tar sig dit.

När jag säger att jag gärna skulle besöka Norilsk, skrattar hon.

– Det går inte. Norilsk är en förbjuden stad för utlänningar., det krävs en speciell inbjudan som är svår att få.

Elena-Chernyshova4

Bortåt 180 000 människor bor i Norilsk, som är världens näst största arktiska stad och förmodligen världens kallaste stad. Det är också en av de tio mest förorenade städerna i världen, omgiven av död tundra inom 30 kilometer.

Fynd av värdefulla metaller som nickel, kobolt, platina och palladium ledde till att Stalin lätt bygga staden och gruvorna 1935.

– De fungerade från början som en del av den sovjetiska Gulag-arkipelagen.

Under de följande två decennierna arbetade 500 000 fångar här i extrem kyla, med hårt arbete och svältransoner till mat. Under vintern blir det ofta under – 50o. Staden är snöklädd 270 dagar om året. Sedan exploderar sommaren med upp till 30 plusgrader. Från november till mitten av januari råder polarnatt.

Elena Chernyshovas bilder är en konkret dokumentation av människors villkor i en extrem miljö. Men de är också  allmängiltiga som existentiella reflektioner över hur isolering, utsatthet och miljöförstörelse leder till devalvering av människovärdet.

Hennes foton från Norilsk fick tredje pris på World Press Photo 2014.

noeilsk-chernyshova-48-1-860x571

Utställningen visas som en av fem i Bremerholms transformatorstation, en atmosfärrik industribyggnad mitt emot huvudingången till varuhuset Magasin du Nord i hjärtat av det gamla Köpenhamn. Den är en av femtiotalet utställningar runtom i Köpenhamn på Copenhagen Photo Festival, som pågår till söndag 12/6. Program till utställningen finns här.

En andra rapport följer i bloggen.

Härunder en intervju på engelska med Elena Chernyshova i Moscow Times om hennes bilder från Norilsk, Rysslands mest förorenades stad.

En reaktion på ”Bilder från en arktisk rysk gruvstad”

  1. Bra att Sören Sommelius också nämner ”det onämnbara” nämligen Gulag-system som på sätt och vis kan beskrivas som ett slags sovjetryskt Fas 4-projekt vars bärande grund var att skaffa fram massarbetskraft till väl vad som kan beskrivas som ”noll-pris” dvs helt gratis.Enligt Alexander Solsjenitsyn mördades i detta system sammanlagt 66 miljoner människor huvudsakligen kristna ryssar.Solsjenitsyn var själv under en tid Gulag-fånge.Gendrik Jagoda men även sannolikt Laurenti Beria och naturligtvis Stalin var några av massmördarna.

Kommentarer är stängda.