Muhammad Ali – Black-muslim-boxaren

Malcolm X & Ali

Muhammad Ali världsmästare i boxning, vapenvägrare och medborgarrättsrörelseaktivist avled i fredags. På bilden fotograferas han av Malcolm X.

BERLIN - DECEMBER 17: Muhammad Ali and his wife, Lonnie Ali sit ringside uring the Super Middleweight fight between Laila Ali and Asa Maria Sandell at the Max-Schmeling Hall on December 17, 2005 in Berlin, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images) *** Local Caption *** Muhammad Ali;Lonnie Ali

Laila-Ali-Sandell8

Muhammad Ali alias Cassius Clay avled i fredags, den svarte tungviktsboxaren som 1964 blev världsmästare, bara 22 år gammal, genom att besegra Sonny Liston på knockout.

Långt senare såg jag Ali i boxningsarenan Max-Schmeling-Halle i östra Berlin, nära Schönhäusser allé. Det var 2005, veckan före jul. Alis dotter Laila Ali skulle möta svenska Åsa Sandell i en match om VM-titeln i supermellanvikt.

Åsa var inte bara boxare utan ingick i Helsingborgs Dagblads kulturredaktion. På kulturchefen Gunnar Bergdahls initiativ for han, Malin Krutmeijer, Petter Larsson och jag från ”kulturen” till Berlin för att se matchen och heja på Åsa. Det blev en upplevelse!

Laila Ali vann på teknisk knockout i femte ronden – men Åsa gjorde en tapper match som hon med lite tur kunde ha vunnit.

Matchstarten blev försenad bortåt en timme. Anledningen var att pappa Muhammad Ali skulle komma till arenan för att se sin dotter boxas. Något hängde upp sig. När hans rullstol (han led av Parkinson) till slut rullades fram till ringside visste publikjublet inga gränser.

Muhammad Ali var inte bara en legendarisk boxare utan också medborgarrättsaktivist. Han blev inkallad till Vietnamkriget men vapenvägrade. Därför fråntogs han 1967 både sin VM-titel och sin boxningslicens. Under fyra år förbjöds han att boxas. Fyra år senare upphävde USA:s Högsta domstol domen.

Som världsmästare 1964 konverterade Cassius Clay till islam, bytte namn till Muhammed Ali och blev medlem i Nation of Islam eller Black Muslims. Hans andlige och politiske mentor blev medborgarrättsaktivisten Malcolm X.

Praxis i USA var att slavarna fick slavägarnas namn. Deras efternamn var en ständig påminnelse om deras familjebakgrund i slaveriets vidriga förtryck.

Malcolm X kastade av sig efternamnet i protest och markerade det med ett X. På samma sätt agerade Cassius Clay.

I en intervju med BBC långt senare sa Muhammed Ali att ”Cassius Clay var mitt slavnamn.

Martin Luther King engagerade sig i rörelsen mot Vietnamkriget vid samma tid då Muhammed Ali fråntogs sin VM-titel och förbjöds att boxas. Den 15 april 1967 deltog 400 000 människor i en fredsmarsch till FN-byggnaden i New York. King och Benjamin Spock talade.

Också i sina predikningar hemma i Ebenezerkyrkan i Atlanta i Georgia agiterade King mot kriget. I en predikan där hyllade han vapenvägraren Muhammed Ali.

Åsa Sandell förlorade mot Laila Ali men blev två år senare världsmästare efter att i Göteborg ha besegrat Dakota Stone.

Och i fredags dog Muhammad Ali. Då hade han efter boxningskarriären varit FN:s fredssändebud i Afghanistan och av tidskriften Time Magazine utsetts till en av 1900-talets hundra viktigaste personligheter. Förre presidenten Bill Clinton och skådespelaren Billy Crystal är några av de kända personer som deltar i begravningen på fredag.

Bilderna:

Muhammad Ali med sin hustru Lonnie Ali vid ringside under boxningsmatchen mellan Laila Ali och Åsa Sandell i Berlin 2005. Foto: Getty Images.

Åsa Sandell och Laila Ali i matchen i Berlin 2005. Foto: AP.

Fotnot: Jag skriver om Medborgarrättsrörelsen i USA och också om Muhammad Ali i min bok Från King till Obama (Historiska Media 2010).