Pärlband av film på Scala i Båstad

Pärlband av kvalitetsfilm på Scalabiografen i Båstad i sommar.

På Scalabiografen i Båstad ser jag en av dessa oändliga sommarkvällar 2016 den chilenske filmaren Patricio Guzmans oförlikneliga ”Pärlemorknappen”. Filmen handlar om Chiles blodiga historia, som ”flyter upp till ytan”, som Michael Tapper skrev i sin recension i Helsingborgs Dagblad.

I introduktionen inför visningen berättar Scala-biografens Ulf Berggren om hur han 1973 i Stockholm träffade Guzman som flytt sitt land strax efter den USA-stödda juntakuppen 1973 – men lyckats sända sitt filmade material med en lastbåt till Stockholm.

Filmaren har hela sitt liv sysslat med kuppen och fascisttiden, senast i ”Nostalgi för ljuset”. Pärlemorknappen knyter an till den men sätter också in Pinochets mördare i ett historisk sammanhang, med linjer från juntans  offer till ett folkmord på en unik ursprungsbefolkning. Filmen visas på Scala också den 20/6 kl 18.30.

Scalas sommarprogram bjuder på 45 filmer under juni, juli och augusti, med en lång rad filmpärlor (så heter det i DR2:s programmarkeringar av speciellt sevärda filmer). För alla cineaster finns det ett pärlband av kvalitetsfilmer att välja mellan på Scala, det får mig nästan att längta efter regniga och myggiga dagar som lockar till biobesök. Hela programmet finner du här.

Utöver det ordinarie eller snarare extraordinära filmutbudet finns förstås också den årligen återkommande och i år 20-årsjubilerande Lilla Filmfestivalen i Båstad, i år mellan 3 och 7 augusti. Programmet släpps just i dag, den 9 juni, och kommer under dagen att finnas tillgängligt här.