Räddas Salongen?

hopp

Om Helsingborg ska vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad 2035 – då måste Salongen räddas 2015!

Salongen

”Helsingborg är staden för dig som vill något”, skrev moderaterna om de fem målen i Helsingborgs stads vision, att Helsingborg år 2035 ska vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad.

Nu ifrågasätts den ordblommiga visionen av oppositionen i staden. Det är på tiden. Kontrasten mellan de högtsvävande parollerna i visionen och den krassa politiska vardagen i den här staden är bisarra, varken mer eller mindre.

Behandlingen av Salongen i Folkets Hus på Söder sätter allt på sin spets. Salongen har varit en skapande plats för fri kultur – och ändå grovt missgynnats. Det har också varit en global verksamhet, inte minst genom läget på Söder, den plats där småstaden Helsingborg möter världen, det Söder som dessvärre är illa missgynnat när det gäller kommunala satsningar i allmänhet och kultur i synnerhet.

I den balanserade staden kan det inte vara så att man satsar 400 miljoner på att bygga om ett fotbollsstadium medan man inte menar sig kunna betala de  800 000 kronor som tidigare gått till ABF för driften av kulturhuset Folkets Hus i Helsingborg. De båda beloppen står som obehagliga numerära påminnelser om hur segregationen ser ut i den här stan.

Nu verkar det, skriver HD, som om Salongen till slut ändå kommer att räddas. Socialdemokraternas kommunalråd Ola Möller och samma partis vice ordförande i kulturnämnden, Björn Tuvesson-Alm, har engagerat sig och verkar få stöd från den styrande blågröna alliansen.

Jag hoppas att det lyckas och att Salongen får arbetsro. Jag hoppas också att man till slut ser över och ändrar de klumpiga och orimliga regelverk för anslagsgivningen som motverkar alla former för fri kultur i Helsingborg. De är pinsamt utformade och diskriminerar sedan många år också en så unik institution som Stumpenensemblen, De hemlösas teater.