”Prutta så att det dånar”

Fem verk av en 5-åring (ovan) och en symfoni av en 8-åring (nertill). Per Nyrén föreläser om Mozart.

Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg. Hans pappa Leopold började undervisa honom när han var tre år. Som femåring skrev han sina första kompositioner. Lyssna på youtubeklippet ovan, med femåringens fem första verk.

Per Nyrén inledde på tisdagskvällen en serie föreläsningar om Mozart, Musiken, människan och myterna i Helsingborg i Folkuniversitetets regi. Det handlade om underbarnet Mozart, som med sin pappa turnerade i Europa under tre år. Breven hem till systern kunde han – efter att ha haft audiens hos påven – avsluta inte med ”många kramar” utan så här:

”Må så gott och prutta i sängen så att det dånar.”

Här under Mozarts Symfoni nummer 1 i ess-dur, med köchelnummer 16, komponerad av  den 8-årige Wolfgang Amadeus, i engelska Chelsea sommaren 1764, inspirerat av Bachs son Johann Christian Bach, som den unge Mozart mötte och influerades av.