Victor Jaras mördare dömd

Victor Jaras mördare dömd efter 43 år. På filmen ovan sjunger Jara en av sina mest kända sånger, Te Recuerdo Amanda.

Den chilenske politiske aktivisten, sångaren och poeten Victor Jara hörde till de första offren när Salvador Allendes folkvalda regim den elfte september 1973 krossades vid en fascistisk militärkupp, ledd av den blivande diktatorn Augusto Pinochet.

I måndags fastställde en amerikansk jury i delstaten Florida att Pedro Pablo Barrientos Nuñez, en tidigare chilensk officer, mördade Jara efter att ha torterat honom under tre dagar.

Victor Jaras hustru och döttrar tillerkändes samtidigt ett skadestånd på 28 miljoner dollar eller 250 miljoner kronor.

Domen var en av de största och viktigaste människorättssegrarna mot en utländsk krigsförbrytare i en amerikansk domstol, skriver The Guardian.

En kalifornisk människorättsgrupp, Center for Justice and Accountability, har drivit fallet på uppdrag av Jaras brittiskfödda hustru Joan Jara Turner och döttrarna Amanda Turner Jara och Manuela Bunster. Människorättsgruppens juridiske ledare Kathy Roberts menade att domen var ett steg mot rättvisa mot Victor Jara och hans familj men också för alla de många som också förlorade en anhörig på fotbollsstadion i Santiago.

Hon hoppades också att USA kommer att utvisa mördaren till Chile så att han där efter alla år ställs till svar för sina brott.

Till saken hör att USA:s dåvarande president Richard Nixon och CIA låg bakom kuppen och stödde militärjuntan, något som alltför sällan betonas. Också Richard Nixon var en krigsförbrytare relativt Chile, Salvador Allende, Victor Jara, poeten Pablo Neruda och tusentals andra. Fortfarande är många dokument som rör USA:s roll i kuppen hemligstämplade.

Victor Jara mördades med 44 kulor, dagen efter kuppens elfte september. Då hade han tusentals andra förts till en idrottsplats, som nu bär hans namn, Estadio Víctor Jara.

Poeten ombegravdes 2009 sedan hans kvarlevor undersökts. Man kunde då konstatera att sångaren torterats men inte som man länge trott fått händerna avhuggna.

Mördaren Barrientos flydde till USA 1989 i samband med att Pinochet avgick efter 17 års militärdiktatur. Efter att ha gift sig med en amerikanska fick han amerikanskt medborgarskap.

Joan Jara Turner, som nu är 88 år, vittnade vid rättegången. Hon har fått vänta på rättvisa i mer än 40 år.