Fängelse för LuxLeaks visselblåsare

_89650950_2a08e46a-85ea-449c-baa9-862c3a97dc6e

Två modiga LuxLeaks-visselblåsare döms till långa fängelsestraff av den domstol i Luxemburg. Domen är en kränkning av yttrandefriheten.

LuxLeak var en banbrytande insats av tre modiga visselblåsare.  30 000 sidor läckta dokument avslöjade några av världens största företag som Apple, Ikea, Deutsche Bank och Pepsi, för avancerad skatteplanering och skatteminimering. Detta skedde medan Jean-Claude Juncker, i dag chef för EU-kommissionen, var Luxemburgs premiärminister.

Avslöjandet var det största innan Panamapappren och pekade ut 340 storföretag som med hjälp av institutioner i Luxemburg minimerat skatterna. ICIJ, International Consortium of Investigative Journalism, arbetade vidare med materialet

Nu har två av visselblåsarna av en domstol i Luxemburg dömts till fängelse, 12 respektive 9 månader, de tidigare PricewaterhouseCoopers anställda Antoine Deltour and Raphael Halet. Den tredje, journalisten Edouard Perrin (t h på bilden), frikändes från alla anklagelser, rapporterar BBC.

Domen gällde stöld av dokument samt brott mot tystnadsplikten i anställningskontrakten.

Oxfam France och franska Attac har kritiserat åtalet, liksom Frankrikes finansminister, alla de tre åtalade är fransmän.

Attac kallade domen för en verklig skandal och en seger för de multinationella företagen över yttrandefriheten.

Är detta vad yttrandefrihet innebär i EU? Kan den europeiska kommisionen ledas av en person som lagt grunden för groteska skatteregler? Borde inte de storföretag som utnyttjar de här förutsättningarna bli utsatta för bojkotter och protester?

För att inte tala om skurkaktiga PricewaterhouseCoopers, som har hjäpt storföretag att få igenom åtminstone 548 nya skatteregler i Luxemburg mellan 2002 och 2010, enligt ICIJ. I slutänden hotas välfärden i länder som Sverige genom den här sortens solkiga skattemanipulationer.