Dödar svenska vapen civila i Jemen?

2016-07-mena-yemen-web-07

Svensk vapenexport till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien bidrar till krigsförbrytelser.

Sverige säljer vapen för elva miljarder till Förenade Arabemiraten, skriver Aftonbladet. Men Förenade Arabemiraten deltar i en väpnad konflikt i Jemen och har enligt Human Rights Watch gjort sig skyldig till uppenbara krigsbrott.

Enligt svensk lag är det inte tillåtet att sälja vapen till länder ”där mänskliga rättigheter kränks” eller länder som har ”en väpnad konflikt med ett annat land”.

Ändå har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i februari i år gett Saab utförseltillstånd för det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye, en order på kring elva miljarder.

I en debattartikel i höstas skrev biståndsorganisationen Diakonias Bo Forsberg om svenska vapen i grym saudisk krigföring mot Jemen.

”Militär fackpress beskriver det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krigsföring i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts.”

Och nu har alltså inte bara Saudiarabien utan också Förenade Arabemiraten köpt Erieye, som – givetvis – är Erieye-systemet är interoperativt med NATO:s flygförsvarskommandon och kontrollsystem.

– Det är fruktansvärt upprörande att svenska myndigheter och politiker tillåter det här, eftersom man bidrar till krigföring och krigsförbrytelser, säger Magnus Walan på Diakonia.

Human Rights Watchs 69-sidiga rapportBombing businesses. Saudi Coalition Airstrikes Target Civilian Factories in Yemen” dokumenterar 13 attacker mot civila strukturer dödade 130 civila, medan 171 skadades.

Sedan kriget inleddes i mars 2015 har 3200 civila dödats, 60 procent av dem i den Saudiledda koalitionens luftattacker mot bostadsområden, marknader, sjukhus, skolor och kommersiella företag som elverk.

Det Saudiskledda kriget stöds av USA och Storbritannien – och genom den omfattande vapenexporten otvetydigt också av Sverige och den svenska regeringen.

Sverige gav 96 miljoner i bistånd till Jemen förra året.

Bilden: Bio Pharma –fabriken i Jemen tillverkade medicinska produkter.